Koolrabi uit de oven

Koolrabi uit de ovenKoolrabi uit de oven met rode bietjes, rode ui en een dressing van appelsap, natuurazijn, (neutrale) olie, mosterd en dragon. Een lekkere ovenschotel, welke bewijst dat je meer kunt met koolrabi!

Koolrabi is een lekkere zomergroente. Je hebt ze in het wit, groen en paars- rood. Onder de schil is de koolrabi altijd wit van kleur. De smaak zit tussen broccoli en rammenas (soort radijs) in. Het heeft dus een beetje pittige kool smaak. Je kunt hem zowel rauw als gekookt eten. Hij wordt, volgens mij, het meest gegeten als salade met appel (ook lekker), terwijl je hem prima kunt koken. Hij heeft de zelfde “gaartijd” nodig als bietjes en omdat beide elkaar heel goed aanvullen en ik van combineren hou, maak ik een ovenschotel met beide groenten.

Koolrabi is goed voor de lijn. Het is namelijk een calorie arme groente en rijk aan bouwstoffen zoals vitamine A, vitamine B1, B2 en B3, vitamine C, fosfor, kalium, calsium, ijzer en magnesium. Bovendien zit hij ook nog eens barstensvol vezels!

Als je koolrabi in de winkel koopt, ligt er alleen de knol. De bladeren en stengels zijn ook heerlijk in roerbakgerechten. Deze smaken het meest naar broccoli. De knol is wat pittiger.

Enkele varianten met koolrabi:

  • ZomerstoofZomerstoof:1 geschilde en in blokjes gesneden koolrabi,1 rode paprika, 1 grote prei, een eetlepel roomboter, Italiaanse kruidenmix, peper en zout naar smaak. Snijd alle groenten in kleine blokjes en voeg naar smaak kruiden, peper en zout toe. Laat het geheel met de roomboter en 100 mililiter kruidenbouillon in 15 minuten gaar stoven.
  • Koolrabi salade: rasp 1 koolrabi, 1 appel en snipper 1 ui. Meng de groenten (en fruit) met 2 eetlepels mayonaise en 1 eetlepels citroensap. Noten smaken hier natuurlijk lekker door. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Koolrabi schnitzel: Snijd de koolrabi in plakken van 0,5 cm en haal ze door de bloem, ei en paneermeel. Zo heb je (geserveerd met appelmoes) een heerlijk vegetarische schnitzel.
  • Koolrabi soep: 600 gram (ca. 2 stuks) koolrabi, 3 aardappelen en 1 ui in kleine blokjes snijden en in 1 liter kruidenbouillon een klein half uur laten pruttelen. vervolgens in de blender een gladde soep van maken. Verwarm hem in de pan met 50 milliliter (koksroom) en voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer met zelfgemaakte croutons!!!
  • Koolrabi wokschotel: Gebruik, knol, blad en steel. Snijd 2 knollen in blokjes en de stelen in even grote stukjes. Snijd het blad wat grover. Zet 2 eetlepels sesamolie en een eetlepel gewone olie op en bak de koolrabi samen met een gesnipperd uitje op hoog vuur. blus af met 100 milliliter bouillon en laat het geheel nog 10 minuten stoven. Voeg (gare) mie toe en naar smaak nog peper en sojasaus.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: mes, snijplank, ovenschotel

 Recept Koolrabi uit de oven

Koolrabi uit de oven
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Koolrabi uit de oven met rode bietjes, rode ui en een dressing van appelsap, natuurazijn, (neutrale) olie, mosterd en dragon. Een lekkere ovenschotel, welke bewijst dat je meer kunt met koolrabi!
Porties Prep Tijd
2 personen 5 minuten
Kook Tijd
80 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 5 minuten
Kook Tijd
80 minuten
Koolrabi uit de oven
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Koolrabi uit de oven met rode bietjes, rode ui en een dressing van appelsap, natuurazijn, (neutrale) olie, mosterd en dragon. Een lekkere ovenschotel, welke bewijst dat je meer kunt met koolrabi!
Porties Prep Tijd
2 personen 5 minuten
Kook Tijd
80 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 5 minuten
Kook Tijd
80 minuten
Ingrediënten
2 Koolrabi (ca. 600 gram)
400 gram Bieten
2 eetlepels eetlepels Koolzaadolie
0,5 theelepel Zeezout
2 eetlepels Rozemarijn
5 eetlepels Appelsap dressing
3 eetlepels Koolzaadolie dressing
5 eetlepels Natuurazijn dressing
1 eetlepel Dragon dressing
1 theelepel Mosterd dressing
Peper en zout (naar smaak) dressing
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de koolrabi en bieten (grof) in even grote stukken. Snijd de rode ui in 8 partjes.
  2. koolrabi 002Doe de bieten en koolrabi met 2 eetlepels olie, rozemarijn en zeezout in een ovenschaal. Mix alles goed door elkaar.
  3. appelsapdressing kleinZet de ovenschaal 40 minuten in de oven op 220 graden.

    Maak ondertussen de dressing van de appelsap, 3 eetlepels (neutrale) olie, natuurazijn, dragon, mosterd, peper en zout.
  4. Na 40 minuten roer je de koolrabi en bietjes om. Voeg nu de rode ui toe samen met de helft van de dressing. Zet de ovenschaal nogmaals 40 minuten terug in de oven op 220 graden.
  5. Verdeel tot slot de rest van de dressing over de koolrabi, bietjes en ui en serveer bij een lekker stukje vlees en/of eet het de volgende dag koud als salade met wat gemengde sla.