Koolrabi uit de oven met rode bietjes, rode ui en een dressing van appelsap, natuurazijn, (neutrale) olie, mosterd en dragon. Een lekkere ovenschotel, welke bewijst dat je meer kunt met koolrabi!
Koolrabi is een lekkere zomergroente. Je hebt ze in het wit, groen en paars- rood. Onder de schil is de koolrabi altijd wit van kleur. De smaak zit tussen broccoli en rammenas (soort radijs) in. Het heeft dus een beetje pittige kool smaak. Je kunt hem zowel rauw als gekookt eten. Hij wordt, volgens mij, het meest gegeten als salade met appel (ook lekker), terwijl je hem prima kunt koken. Hij heeft de zelfde “gaartijd” nodig als bietjes en omdat beide elkaar heel goed aanvullen en ik van combineren hou, maak ik een ovenschotel met beide groenten.
Koolrabi is goed voor de lijn. Het is namelijk een calorie arme groente en rijk aan bouwstoffen zoals vitamine A, vitamine B1, B2 en B3, vitamine C, fosfor, kalium, calsium, ijzer en magnesium. Bovendien zit hij ook nog eens barstensvol vezels!
Als je koolrabi in de winkel koopt, ligt er alleen de knol. De bladeren en stengels zijn ook heerlijk in roerbakgerechten. Deze smaken het meest naar broccoli. De knol is wat pittiger.
Enkele varianten met koolrabi:
Zomerstoof:1 geschilde en in blokjes gesneden koolrabi,1 rode paprika, 1 grote prei, een eetlepel roomboter, Italiaanse kruidenmix, peper en zout naar smaak. Snijd alle groenten in kleine blokjes en voeg naar smaak kruiden, peper en zout toe. Laat het geheel met de roomboter en 100 mililiter kruidenbouillon in 15 minuten gaar stoven.
Koolrabi salade: rasp 1 koolrabi, 1 appel en snipper 1 ui. Meng de groenten (en fruit) met 2 eetlepels mayonaise en 1 eetlepels citroensap. Noten smaken hier natuurlijk lekker door. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Koolrabi schnitzel: Snijd de koolrabi in plakken van 0,5 cm en haal ze door de bloem, ei en paneermeel. Zo heb je (geserveerd met appelmoes) een heerlijk vegetarische schnitzel.
Koolrabi soep: 600 gram (ca. 2 stuks) koolrabi, 3 aardappelen en 1 ui in kleine blokjes snijden en in 1 liter kruidenbouillon een klein half uur laten pruttelen. vervolgens in de blender een gladde soep van maken. Verwarm hem in de pan met 50 milliliter (koksroom) en voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer met zelfgemaakte croutons!!!
Koolrabi wokschotel: Gebruik, knol, blad en steel. Snijd 2 knollen in blokjes en de stelen in even grote stukjes. Snijd het blad wat grover. Zet 2 eetlepels sesamolie en een eetlepel gewone olie op en bak de koolrabi samen met een gesnipperd uitje op hoog vuur. blus af met 100 milliliter bouillon en laat het geheel nog 10 minuten stoven. Voeg (gare) mie toe en naar smaak nog peper en sojasaus.
Kookgerei
Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: mes, snijplank, ovenschotel
Recept Koolrabi uit de oven
Koolrabi uit de oven
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Koolrabi uit de oven met rode bietjes, rode ui en een dressing van appelsap, natuurazijn, (neutrale) olie, mosterd en dragon. Een lekkere ovenschotel, welke bewijst dat je meer kunt met koolrabi!
Porties
Prep Tijd
2personen
5minuten
Kook Tijd
80minuten
Porties
Prep Tijd
2personen
5minuten
Kook Tijd
80minuten
Koolrabi uit de oven
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Koolrabi uit de oven met rode bietjes, rode ui en een dressing van appelsap, natuurazijn, (neutrale) olie, mosterd en dragon. Een lekkere ovenschotel, welke bewijst dat je meer kunt met koolrabi!
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de koolrabi en bieten (grof) in even grote stukken. Snijd de rode ui in 8 partjes.
Doe de bieten en koolrabi met 2 eetlepels olie, rozemarijn en zeezout in een ovenschaal. Mix alles goed door elkaar.
Zet de ovenschaal 40 minuten in de oven op 220 graden. Maak ondertussen de dressing van de appelsap, 3 eetlepels (neutrale) olie, natuurazijn, dragon, mosterd, peper en zout.
Na 40 minuten roer je de koolrabi en bietjes om. Voeg nu de rode ui toe samen met de helft van de dressing. Zet de ovenschaal nogmaals 40 minuten terug in de oven op 220 graden.
Verdeel tot slot de rest van de dressing over de koolrabi, bietjes en ui en serveer bij een lekker stukje vlees en/of eet het de volgende dag koud als salade met wat gemengde sla.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.