Koffie custard

koffie custardEen bitterzoete verrassing, deze romige koffie custard met een intense koffie smaak. Custard is een mengsel van eieren en melk, dat door het verwarmen van de eieren dikker wordt.

Een dergelijke custard vliegt bij mij op de een of andere manier altijd in de schift, waarschijnlijk omdat ik eigenlijk net iets te ongeduldig ben voor dit soort sauzen. Daarom heb ik mijn custard recept aangepast. Door de toevoeging van meel, gaan de eieren hiermee binden en vliegt hij nooit in de schift, zelfs niet als hij minuten staat te bubbelen. Toch wordt het een rijke en romige saus door de eieren en je proeft niets meer van de meel.

Vroeger werd vla vaak op deze manier gemaakt, soms gebruikte men in plaats van meel ook wel aardappelzetmeel of maizena.

Enkele toepassingen:

  • Als taartvulling. Vul een (kant-en-klare of zelf gemaakte) taartbodem met de koffie custard en laat hem opstijven in de koelkast. Bestrooi vlak voor opdienen met een mengsel van 1 eetlepel cacao poeder, 1 theelepel poedersuiker en 1 theelepel kaneel. De makkelijkste manier is dit mengsel in een een zeefje te doen en boven de taart tegen de zijkant van het zeefje aan te tikken met een lepeltje of mesje.
  • Maak er een trifle van! Begin met een plakje cake. Besprenkel de cake met Tia Maria, “43”, Rum, Amaretto of een andere likeur die lekker smaakt bij de koffie. Een laagje uitgelekte mandarijn partjes, een laagje (ontpitte) halve kersen, koffie custard, slagroom en besprenkel met nougatine gemaakt van de pistache nougat, fijngemalen tot “broodkruim grootte” in de blender.
  • Heb je nog een restje custard over? De koffie custard is natuurlijk ook gewoon lekker door de yoghurt of in pure vorm met een dotje slagroom.

Ik gebruik deze koffie custard vooral voor mijn Pavlova taart.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: Steelpan, mengkom, 2 schaaltjes, snijplank, mes en garde

Recept Koffie custard

Koffie custard
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een bitterzoete verrassing! Het is romige custard met een intense koffiesmaak.
Porties Bereidingstijd
8 personen 5 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Bereidingstijd
8 personen 5 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Koffie custard
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een bitterzoete verrassing! Het is romige custard met een intense koffiesmaak.
Porties Bereidingstijd
8 personen 5 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Bereidingstijd
8 personen 5 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
400 milliliter Koffie sterke koffie, maar geen espresso
100 milliliter Melk volle
150 gram Suiker
2 eetlepel Meel
Instructies
  1. Doe de koffie en melk met 75 gram suiker en vanilleboon (opengesneden) in een pan en breng het aan de kook, laat het even zachtjes doorkoken.
  2. Doe 4 eierdooiers in een schaaltje en roer er met een garde 75 gram suiker en 2 eetlepels meel doorheen tot het een papje is.
  3. Roer een scheutje van de koffie met melk en suiker door het papje om het los te maken.
  4. Haal de vanilleboon uit de koffie, spoel hem af en laat hem opdrogen. Bewaar het bij je suiker voor vanillesuiker.
  5. Giet het dunnere papje bij de koffie en breng het op nieuw aan de kook. Laat de koffie custard al roerende 3 minuten pruttelen.
  6. BEWAAR TIP: Doe de koffie custard over in een bakje met deksel en laat het afkoelen. Zonder deksel komt er een vel op. Het is 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast.