Een lauwwarme salade van knolcapucien met een eitje, bacon, ingelegde uitjes, rozemarijn en een beetje eigengemaakte mayonaise. Lekker met een braadworstje en bladgroen van het seizoen.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

Op Landgoed Vollenhoven is dit seizoen knolcapucien gezaaid. Het is een herfstgroente. Door onze lange herfst (oftewel zachte winter) zijn 15 kilo aardige knollen geoogst! Ik had er zelf nog nooit gehoord en vind het heel leuk, dat ik met 1 kilo van deze wormvormige paars-witte-knollen kan gaan experimenteren.

De bloem van de knolcapucien lijkt op de kap van een Kapucijner monnik, vandaar de naam. Het is familie van de Oost Indische kers. Het blad en de bloem van de knolcapucien smaken nagenoeg hetzelfde als die van de Oost Indische kers en kun je ook eten.

De knolcapucien is een belangrijke voedselbron voor Zuid-Amerikaanse landen als Peru, Colombia, Ecuador en Chili. Hij wordt daar al ruim 10.000 jaar geteeld en gegeten. Een knol heeft 2 keer zoveel vitaminen C dan een sinaasappel en er zitten stoffen in, die bepaalde soorten kanker kunnen voorkomen. Mooi gezond knolletje dus.

Ik heb me geprobeerd te laten inspireren door (oeroude) bestaande recepten, maar kon niets vinden. Daarom ga ik puur uit van de smaak van het product en bouw van daaruit verder.

Rauw smaken ze ontzettend pittig op z'n mierikswortel. Het is een soort sappige, knapperige, pittige, anijs radijs. Erg lekker, maar niet in grote hoeveelheden. Je zou het als een zeer fijngesneden augurkje kunnen gebruiken in gerechten en zelfs bij een blokje oude geitenkaas.

Verwarmd veranderd deze knol ineens in een heerlijke zachte groente met veel smaak. Qua structuur zit het tussen een aardappel en aardpeer in. De smaak heeft veel weg van een mooie asperge, die wordt nagezongen door een vleugje venkel. Heel verrassend!

Ze zijn wat flauw van zichzelf en kunnen dus best een zoute partner gebruiken; kaas, spek of ham bijvoorbeeld. Verder is room(boter) en/of een gekookt eitje ook een mooie aanvulling (maar ja, waar smaakt dat niet lekker bij…) Kruiden die goed bij de knolcapucien passen zijn venkel, komijn en karwij. Ook noten, truffelolie, rozemarijn en tijm, doen het goed als de knol gaar is.

Mijn gedachten gaan verschillende kanten op. Ik maak een soep en een pickle. Beide recepten kun je hier vinden. Maar eerst maak ik een lauwwarme salade van knolcapucien. Erg lekker met een vers braadworstje en wat gemengde bladsla van het seizoen. Braadworst is vaak gekruid met venkel en dat smaakt toevallig heerlijk bij deze knollen! De restjes gaan de volgende dag gewoon op een sneetje brood 😉 ...