Kimchi

Kimchi
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Kimchi is net als zuurkool een gefermenteerd product. Het wonderlijke is dat je door het toevoegen van zout een bacteriecultuur ontwikkelt die tot een zure smaak leidt. En het mooie is dat gefermenteerde producten super-gezond zijn: het voegt goede bacteriën toe aan je darmflora. Behalve gezond is het ook verslavend lekker!
Bereidingstijd
1 uur
Passieve Tijd
6 weken
Bereidingstijd
1 uur
Passieve Tijd
6 weken
Kimchi
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Kimchi is net als zuurkool een gefermenteerd product. Het wonderlijke is dat je door het toevoegen van zout een bacteriecultuur ontwikkelt die tot een zure smaak leidt. En het mooie is dat gefermenteerde producten super-gezond zijn: het voegt goede bacteriën toe aan je darmflora. Behalve gezond is het ook verslavend lekker!
Bereidingstijd
1 uur
Passieve Tijd
6 weken
Bereidingstijd
1 uur
Passieve Tijd
6 weken
Ingrediënten
2 kg spitskool
8 teentjes Knoflook
3 cm Gember
40 gram Zout zonder jodium
100 gram wortel
Instructies
  1. maak de potten waar je de kimchi in wilt maken goed schoon en steriliseer ze, bijvoorbeeld door de potten 10 minuten in een oven van 115 graden te zetten. Als je het vaker dan eens wilt maken kun je speciale kimchipotten met een waterslot kopen. Bijvoorbeeld hier: https://kefirwinkeltje.nl/Fermentatie-Starter-Kit/ . Het recept is afgestemd op deze potten. Als je het eerst eens wilt proberen, kun je ook gewoon jampotten gebruiken, maar dat geeft wel iets meer risico op groei van verkeerde bacteriën (en dat ruik je echt wel hoor)
  2. Snijd de gewassen spitskool (ook andere kolen zijn bruikbaar, maar spitskool heeft een fijn evenwicht tussen mals en stevig) in dunne reepjes. Doe het in een oude pan (waarop een krasje niet erg is) en voeg het zout toe. Bewerk nu de kool met een stamper, zodat je het goed kneust. Er komt op een gegeven moment sap uit de massa: dat is de bedoeling. Hiermee help je het fermentatieproces op gang en zorg je ervoor dat alle kook in contact komt met het zout.
  3. Voeg nu geraspte gember, geraspte knoflook en de gochugaru (dit is een milde, grof gemalen rode peper poeder) toe. Roer alles goed door elkaar. Naar wens kun je kleine reepjes wortel (leuk voor de kleur), ramenas of andere groenten toevoegen. Zorg dat je alles goed door elkaar husselt.
  4. Doe de massa in de potten, waarbij je de groente heel goed aandrukt of aanstampt, zodat er geen lucht meer tussen zit en liefst nog wat groentevocht boven de groente staat. Sluit de potten af met het waterslot of, als je jampotten gebruikt, met de deksels. Het waterslot zorgt ervoor dat er lucht uit de potten kan, maar geen lucht erin. Als je jampotten gebruikt, moet je de deksels niet te vast draaien en in het begin om de dag even losdraaien zodat ontwikkelde lucht kan ontsnappen. Je kunt de jampotten in de koelkast zetten, zodat het proces niet te snel gaat. De kimchipotten kun je ook buiten de koelkast bewaren; eerst een paar dagen op kamertemperatuur en daarna koeler.
  5. Controleer af en toe het vochtniveau in de potten. Mocht de groente droog komen te staan, dan krijg je sneller schimmels. Je kunt dan bijvullen met afgekoeld gekookt water met 15 gram zout per liter water, tot de groente weer goed onder het vocht staat.
  6. Na ongeveer 6 weken is je kimchi uitgewerkt en klaar voor consumptie. Vervang het waterslot van de kimchipotten door een draaideksel en bewaar de kimchi koel. Lekker als bijgerecht bij bijna alles! Je kunt ook al eerder van de kimchi eten, maar dan zijn de smaken nog niet zo goed in elkaar getrokken.