Eenmaal rapen, tweemaal eten van tamme kastanjes. Mijn favoriete bijgerechten van kastanjes: een zijdezachte kastanje puree en licht krokante kastanjekruim.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

Kastanjes kun je kopen in de winkel. Je ziet ze het hele jaar door in blik en gevacumeerd. Soms zelfs al gekarameliseerd of gekonfijt. Maar waarom zou je dit doen? Vanaf oktober vallen ze met bosjes uit de boom van de Tamme Kastanje. Helemaal gratis en voor niets! De dop van de tamme kastanje is een soort egel met lange stekels en hier zitten soms wel 3 kastanjes in!

Toevallig smaken kastanjes heerlijk bij alle typische herfst- en wintergroenten als pompoen, rode kool, spruiten en knolselderij. Nog een reden om er gebruik van te maken als het kastanjeseizoen is.

Eerlijk is eerlijk, als je ze niet gewoon op het vuur gooit om te poffen, is het koken met kastanjes een beetje een gedoe. Ik maak er dan ook graag 1 keer een grote hoeveelheid bijgerechten van, die ik vaker kan eten. Hierbij mijn 2 lievelingsgerechtjes met kastanjes:

  1. Een absolute verslaving van mij is kastanje puree. Dit is een zijdezachte puree van kastanjes, balsamicoazijn, beetje olie of boter en peper en zout. Je kunt dit geportioneerd invriezen. Ga uit van een krappe 100 gram per persoon en probeer hem eens bij broccoli of gewoon als groente bij een lekker stukje vlees. Je kunt er ook met een beetje extra bouillon (of water) saus van maken, voor in een pastagerecht met spruitjes, gebakken champignons en wat geschaafde oude boeren kaas. Het water loopt mij al bij de gedachte in de mond!
  2. Ook maak ik vaak een hele bak kastanje kruim (zie ook afbeelding). Dit zijn geroosterde (gegaarde en gebroken) kastanjes met olijfolie, peper, zout en kruiden zoals, rozemarijn, winter tijm en gedroogde salie. Heerlijk door de pompoensoep, over groenten of om gewoon als nootjes te snoepen.

Kastanjes bevatten veel zetmeel en kan daarom de aardappel vervangen. Ze zijn verder minder vet dan noten, bevatten vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Geen vitamine bom, maar wel een gezonde vrucht van Hollandse bodem. Bovendien zijn kastanjes ook lekker in taarten en gebak. Naar buiten dus en sprokkel een maaltje bij elkaar!