Eenmaal rapen, tweemaal eten van tamme kastanjes. Mijn favoriete bijgerechten van kastanjes: een zijdezachte kastanje puree en licht krokante kastanjekruim.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd! |
Kastanjes kun je kopen in de winkel. Je ziet ze het hele jaar door in blik en gevacumeerd. Soms zelfs al gekarameliseerd of gekonfijt. Maar waarom zou je dit doen? Vanaf oktober vallen ze met bosjes uit de boom van de Tamme Kastanje. Helemaal gratis en voor niets! De dop van de tamme kastanje is een soort egel met lange stekels en hier zitten soms wel 3 kastanjes in!
Toevallig smaken kastanjes heerlijk bij alle typische herfst- en wintergroenten als pompoen, rode kool, spruiten en knolselderij. Nog een reden om er gebruik van te maken als het kastanjeseizoen is.
Eerlijk is eerlijk, als je ze niet gewoon op het vuur gooit om te poffen, is het koken met kastanjes een beetje een gedoe. Ik maak er dan ook graag 1 keer een grote hoeveelheid bijgerechten van, die ik vaker kan eten. Hierbij mijn 2 lievelingsgerechtjes met kastanjes:
Kastanjes bevatten veel zetmeel en kan daarom de aardappel vervangen. Ze zijn verder minder vet dan noten, bevatten vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Geen vitamine bom, maar wel een gezonde vrucht van Hollandse bodem. Bovendien zijn kastanjes ook lekker in taarten en gebak. Naar buiten dus en sprokkel een maaltje bij elkaar!