Eenmaal rapen, tweemaal eten van tamme kastanjes. Mijn favoriete bijgerechten van kastanjes: een zijdezachte kastanje puree en licht krokante kastanjekruim.
Porties | Bereidingstijd |
10 personen per recept | 25 minuten |
Kook Tijd |
15 minuten per recept |
|
|
Eenmaal rapen, tweemaal eten van tamme kastanjes. Mijn favoriete bijgerechten van kastanjes: een zijdezachte kastanje puree en licht krokante kastanjekruim.
|
Ingrediënten
1 kilo
Kastanjes Voor beide recepten
450 milliliter
Groente- of kruidenbouillon Recept 1: Kastanje puree
2 eetlepels
Balsamico Recept 1: Kastanje puree
1 eetlepel
Roomboter Recept 1: Kastanje puree
1 scheutje
Olijfolie Recept 2: Kastanje kruim
1 eetlepel
Rozemarijn Recept 2: Kastanje kruim
1 eetlepel
Tijm Recept 2: Kastanje kruim
1 theelepel
Salie Recept 2: Kastanje kruim
1 theelepel
Zeezout Recept 2: Kastanje kruim
Instructies
- Kastanjes garen voor beide recepten.
Doe alle kastanjes in een bak water. Kastanjes die boven komen drijven kun je weggooien. Deze zijn niet goed van binnen. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een pan op het vuur met ruim water. Breng het water aan de kook. Snijd ondertussen alle kastanjes rondom in. Snijd over de grootste oppervlakte, zie afbeelding hieronder:
Kook de kastanjes 2 a 3 minuten en giet ze af. Leg de kastanjes op een bakplaat en schuif ze 20 minuten in de oven.
Laat de kastanjes iets afkoelen, maar pel de kastanjes warm. Dit is gemakkelijker. Als er wat donkere vliesjes blijven zitten is dit geen probleem. - Recept 1: Kastanje puree.
Weeg 450 gram kastanjes af en doe ze in de bouillon. Breng de bouillon met de kastanjes aan de kook. Gaar ze nog 10 minuten zachtjes door.
Giet het geheel in de blender en pureer de kastanjes tot de puree een gladde structuur heeft. Voeg tijdens het pureren eerst de boter toe. Als deze helemaal is opgenomen voeg je de balsamico toe. Ik ben zelf van de "ruime eetlepel" waar het balsamico betreft in dit gerecht. Proef na 2 eetlepels de puree en beoordeel of je nog wat extra balsamico toe wilt voegen. Maak het verder af met peper en zout naar smaak.
Mijn huishouden telt 2 personen. Ik maak er 5 porties van en schep dit in een afsluitbare diepvrieszak. Als de puree is afgekoeld gaat ze in de diepvries. Hij blijft zo zeker 2 maanden lekker. - Recept 2: Kastanje kruim.
Zet een pan op hoog vuur met een scheut olijfolie. Als de olie heet is, breek je de kastanjes in je handen boven de pan tot een grof kruim. De kastanjes zijn broos, dit zal gemakkelijk gaan. Roer de kastanjes in de pan regelmatig om.
Snijd de kruiden fijn en voeg ze toe aan de kastanjes. Roer goed door. Voeg het zeezout toe en roer weer goed door. Blijf erbij en als de kruimels goed kleuren, notig ruiken en licht knapperig zijn, kun je het vuur uitzetten. Laat ze op een stuk keukenrol uitlekken en afkoelen. Het kastanje kruim is klaar.
Bewaar ze in een bakje met de deksel er los op in of buiten de koelkast. Ze blijven 1 week lekker. Eet ze dus lekker bij de maaltijd en snoep de rest op bij een leuke film.