Kastanjes tweemaal

Eenmaal rapen, tweemaal eten van tamme kastanjes. Mijn favoriete bijgerechten van kastanjes: een zijdezachte kastanje puree en licht krokante kastanjekruim.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

Kastanjes kun je kopen in de winkel. Je ziet ze het hele jaar door in blik en gevacumeerd. Soms zelfs al gekarameliseerd of gekonfijt. Maar waarom zou je dit doen? Vanaf oktober vallen ze met bosjes uit de boom van de Tamme Kastanje. Helemaal gratis en voor niets! De dop van de tamme kastanje is een soort egel met lange stekels en hier zitten soms wel 3 kastanjes in!

Toevallig smaken kastanjes heerlijk bij alle typische herfst- en wintergroenten als pompoen, rode kool, spruiten en knolselderij. Nog een reden om er gebruik van te maken als het kastanjeseizoen is.

Eerlijk is eerlijk, als je ze niet gewoon op het vuur gooit om te poffen, is het koken met kastanjes een beetje een gedoe. Ik maak er dan ook graag 1 keer een grote hoeveelheid bijgerechten van, die ik vaker kan eten. Hierbij mijn 2 lievelingsgerechtjes met kastanjes:

  1. Een absolute verslaving van mij is kastanje puree. Dit is een zijdezachte puree van kastanjes, balsamicoazijn, beetje olie of boter en peper en zout. Je kunt dit geportioneerd invriezen. Ga uit van een krappe 100 gram per persoon en probeer hem eens bij broccoli of gewoon als groente bij een lekker stukje vlees. Je kunt er ook met een beetje extra bouillon (of water) saus van maken, voor in een pastagerecht met spruitjes, gebakken champignons en wat geschaafde oude boeren kaas. Het water loopt mij al bij de gedachte in de mond!
  2. Ook maak ik vaak een hele bak kastanje kruim (zie ook afbeelding). Dit zijn geroosterde (gegaarde en gebroken) kastanjes met olijfolie, peper, zout en kruiden zoals, rozemarijn, winter tijm en gedroogde salie. Heerlijk door de pompoensoep, over groenten of om gewoon als nootjes te snoepen.

Kastanjes bevatten veel zetmeel en kan daarom de aardappel vervangen. Ze zijn verder minder vet dan noten, bevatten vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Geen vitamine bom, maar wel een gezonde vrucht van Hollandse bodem. Bovendien zijn kastanjes ook lekker in taarten en gebak. Naar buiten dus en sprokkel een maaltje bij elkaar!

Kastanjes tweemaal
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Eenmaal rapen, tweemaal eten van tamme kastanjes. Mijn favoriete bijgerechten van kastanjes: een zijdezachte kastanje puree en licht krokante kastanjekruim.
Porties Prep Tijd
10 personen per recept 25 minuten
Kook Tijd
15 minuten per recept
Porties Prep Tijd
10 personen per recept 25 minuten
Kook Tijd
15 minuten per recept
Kastanjes tweemaal
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Eenmaal rapen, tweemaal eten van tamme kastanjes. Mijn favoriete bijgerechten van kastanjes: een zijdezachte kastanje puree en licht krokante kastanjekruim.
Porties Prep Tijd
10 personen per recept 25 minuten
Kook Tijd
15 minuten per recept
Porties Prep Tijd
10 personen per recept 25 minuten
Kook Tijd
15 minuten per recept
Ingrediënten
1 kilo Kastanjes Voor beide recepten
450 milliliter Groente- of kruidenbouillon Recept 1: Kastanje puree
2 eetlepels Balsamico Recept 1: Kastanje puree
1 eetlepel Roomboter Recept 1: Kastanje puree
1 scheutje Olijfolie Recept 2: Kastanje kruim
1 eetlepel Rozemarijn Recept 2: Kastanje kruim
1 eetlepel Tijm Recept 2: Kastanje kruim
1 theelepel Salie Recept 2: Kastanje kruim
1 theelepel Zeezout Recept 2: Kastanje kruim
Porties: personen per recept
Instructies
  1. Kastanjes garen voor beide recepten.

    Doe alle kastanjes in een bak water. Kastanjes die boven komen drijven kun je weggooien. Deze zijn niet goed van binnen. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een pan op het vuur met ruim water. Breng het water aan de kook. Snijd ondertussen alle kastanjes rondom in. Snijd over de grootste oppervlakte, zie afbeelding hieronder:

    kastanjes insnijden




    Kook de kastanjes 2 a 3 minuten en giet ze af. Leg de kastanjes op een bakplaat en schuif ze 20 minuten in de oven.
    Laat de kastanjes iets afkoelen, maar pel de kastanjes warm. Dit is gemakkelijker. Als er wat donkere vliesjes blijven zitten is dit geen probleem.
  2. Recept 1: Kastanje puree.

    Weeg 450 gram kastanjes af en doe ze in de bouillon. Breng de bouillon met de kastanjes aan de kook. Gaar ze nog 10 minuten zachtjes door.

    Giet het geheel in de blender en pureer de kastanjes tot de puree een gladde structuur heeft. Voeg tijdens het pureren eerst de boter toe. Als deze helemaal is opgenomen voeg je de balsamico toe. Ik ben zelf van de "ruime eetlepel" waar het balsamico betreft in dit gerecht. Proef na 2 eetlepels de puree en beoordeel of je nog wat extra balsamico toe wilt voegen. Maak het verder af met peper en zout naar smaak.

    Mijn huishouden telt 2 personen. Ik maak er 5 porties van en schep dit in een afsluitbare diepvrieszak. Als de puree is afgekoeld gaat ze in de diepvries. Hij blijft zo zeker 2 maanden lekker.
  3. Recept 2: Kastanje kruim.

    Zet een pan op hoog vuur met een scheut olijfolie. Als de olie heet is, breek je de kastanjes in je handen boven de pan tot een grof kruim. De kastanjes zijn broos, dit zal gemakkelijk gaan. Roer de kastanjes in de pan regelmatig om.

    Snijd de kruiden fijn en voeg ze toe aan de kastanjes. Roer goed door. Voeg het zeezout toe en roer weer goed door. Blijf erbij en als de kruimels goed kleuren, notig ruiken en licht knapperig zijn, kun je het vuur uitzetten. Laat ze op een stuk keukenrol uitlekken en afkoelen. Het kastanje kruim is klaar.

    Bewaar ze in een bakje met de deksel er los op in of buiten de koelkast. Ze blijven 1 week lekker. Eet ze dus lekker bij de maaltijd en snoep de rest op bij een leuke film.