Kardemom merengue

kardemom merengueIk ben dol op merengue en natuurlijk moet hij van binnen nog iets taai zijn en aan de buitenkant goed knapperig! Ik begin bij de gedachte al te watertanden. Om ervoor te zorgen dat hij van binnen wat zacht blijft, dat vooral typisch is voor een Pavlova merengue, heb ik maizena en azijn toegevoegd aan het mengsel. Als je zelf meer fan bent van droog en knapperig, laat je de azijn en maizena weg uit het recept.

Deze kardemom merengue is uitstekend te te gebruiken voor mijn Pavlova. In dat geval maak je 1 grote. Je kunt er ook 10 tot 20 kleine(re) gebakjes van maken. Hieronder verschillende toepassingen met kardemom merengue:

  • Smelt 2 repen pure chocolade. De veiligste manier is om dit au-bain-marie te doen, oftewel in een schaal boven een pan met een laagje kokend water. De snelste manier is in de magnetron. Doe de chocolade in een magnetronschaal en zet de magnetron elke keer maximaal 20 seconden op de hoogste wattage en roer tussentijds steeds door tot de chocolade gesmolten is. Doop de merengues in de chocolade en laat de chocola hard worden. Je kunt de kardemom merengue dan tot gebruik zeker 2 weken bewaren op een droge plek (niet in de koelkast!!!). Spuit voor serveren een dotje slagroom op de merengue en serveer bij de koffie of thee.
  • Eton mess. Geen idee waarom het zo heet, maar een gezellig rommeltje is dit klassieke Engelse dessert in ieder geval wel! Breek de kardemom merengue in hapklare brokken. klop slagroom en kies een selectie vruchten uit. Ik zou gaan voor een combinatie van citrusvruchten en rood fruit (bessen, aarbeien, frambozen e.d.). schep de slagroom en vruchten voorzichtig door de kardemom merengue en schep het in hoge glazen. Maak de pistache nougat en maal enkele brokstukken in de blender fijn tot de grootte van broodkruim. Je hebt nu nougatine gemaakt. Strooi over elk glas een eetlepel nougatine en laat het smaken!

Als je een Pavlova taart gaat maken en hij op het laatste moment in je handen breekt, (dit is mij al enkele keren gebeurd) wordt het natuurlijk de “Eton mess”, met een schep slagroom en vers fruit. Een naturel merengue is ook lekker, maar met kardemom krijgt het toch iets speciaals.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken het je echt gemakkelijk: Mixer (ik gebruik een KitchenAid), mengkom, bakplaat, stift/pen en bakpapier, spatel, 2 à 3 schaaltjes en een weegschaal

 Recept Kardemom merengue

Kardemom Merengue
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Kardemom merengue is een kruidige variant op een fantastische klassieker. Dé basis voor een creatief dessert of gebakje.
Porties Prep Tijd
1 taart 30 minuten
Kook Tijd
2 uur
Porties Prep Tijd
1 taart 30 minuten
Kook Tijd
2 uur
Kardemom Merengue
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Kardemom merengue is een kruidige variant op een fantastische klassieker. Dé basis voor een creatief dessert of gebakje.
Porties Prep Tijd
1 taart 30 minuten
Kook Tijd
2 uur
Porties Prep Tijd
1 taart 30 minuten
Kook Tijd
2 uur
Ingrediënten
1 eetlepel Citroensap op een stukje keukenrol
1/4 theelepel Zout
1 theelepel Azijn
1 theelepel Maïzena
350 gram Kristalsuiker
1 1/2 eetlepel Kardemom poeder
Porties: taart
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 110 graden Celsius (Hete lucht) en 140 graden Celsius (Electrisch).
  2. Maak de kom en de mixer vetvrij met het doekje met citroensap.
  3. 6 eieren splitsen. Voor de merengue gebruiken we alle eiwitten.
  4. Bewaar het eigeel, daar maak je bijvoorbeeld nog een lekkere mayonaise, banketbakkersroom, Koffie custard of zelfs advocaat van! Het eigeel is 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Doe er wel een laagje olie of water over, anders drogen ze uit.
  5. Doe de eiwitten in de kom met ¼ tl zout en 1 theelepel azijn en zet de mixer op middelmatige snelheid alvast aan zodat het eiwit een beetje luchtig wordt.
  6. Meng 350 gram suiker met 2 theelepels kardemom en een theelepel maïzena in een schaaltje en schep het eetlepel voor eetlepel door het eiwit, tot dat het volledig opgenomen is. Het eiwit is klaar als het in stijve pieken blijft staan, glanst en er geen suikerkorrels meer in te voelen zijn.
  7. Schep het eiwit op een bakplaat bekleed met bakpapier in de gewenste vorm. De vorm kun je aftekenen met een stift (dan wel het bakpapier omgedraaid op de bakplaat leggen!)
  8. Maak in het midden een kuiltje voor alles wat je erop wil leggen en zet de merengue zeker 2 uur in de oven. De merengue is op een droge plaats ca. 3 weken goed te houden.