Kapucijners met basilicum

Kapucijners met basilicumKapucijners met een beetje roomboter en een handvol frisse basilicum, dat is pas echt lekker! Een zomers bijgerecht, geserveerd bij gehaktballetjes met aalbessen gelei en rode bietensalade.

Vers van het land smaken alle peulvruchten zo lekker. Je moet even werk stoppen in het doppen van de peulen, maar het resultaat is het waard.

Kapucijners zijn een oer-Hollandse groente en zijn in al die jaren nooit vergeten. Dat zegt wat! Omdat kapucijners het al honderden jaren goed doen op Hollandsche bodem, kleven daar ook vaak mooie verhalen aan:

“Captains dinner” De koks van onze zeevaart lieten zich op reis inspireren door de Oosterse keuken en kookten voor de kapitein van het schip dan bij een feestelijk diner, niet heel creatief, genoemd een “Captains dinner”. In principe gewoon een combinatie van alles wat aan boord was zoals, gepekeld vlees, ingemaakte groenten en vruchten, de Kapucijners, misschien wat rijst en de kruiden aan boord. Een “Captains dinner” Anno 2015 is voor mij; gestoofde of gesmoorde Kapucijners met een uitje, teentje knoflook en natuurlijk een goede theelepel Hollandse pot kruidenmix, uitgebakken spekjes, pastrami en in plakjes gesneden gedroogde worst, Pandan rijst (net voor serveren wat verse koriander en citroenmelisse door scheppen) en dan het zoet-zuur. Bijvoorbeeld, augurken, piccalilly, ingemaakte bietjes, rabarber chutney, Amsterdamse uitjes, kappertjes, atjar tjampoer, ingelegde gember, etc. Dit gerecht is lekker met verse kapucijners, maar ook erg lekker met gedroogde kapucijners. In dat geval wel eerst 24 uur laten weken (in de koelkast) voor gebruik.

Raasdonders Kapucijners, uien, azijn, stroop en spek waren een echte militaire maaltijd omdat je kaucijners kunt drogen en inblikken, spek kunt pekelen en de rest van de ingrediënten ook lang houdbaar zijn. Een gevolg van het eten van deze maaltijd is flinke winderigheid en door het “geknetter” van de heren in het veld, werd deze maaltijd dan ook “Raasdonders” genoemd. Annie M.G. Smidt zegt in haar boek Otje dat raasdonders helpen tegen liefdesverdriet. Verder is het op 1 april de traditionele maaltijd in Den Briel omdat de Geuzen dit aten na hun overwinning op de Spanjaarden.

Vandaag houd ik het simpel, gewoon verse kapucijners kort stoven met roomboter, basilicum, peper en zout.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: snijplank, mes

Recept Kapucijners met basilicum

Kapucijners met basilicum
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Kapucijners met een beetje roomboter en een handvol frisse basilicum, dat is pas echt lekker! Een zomers bijgerecht, geserveerd bij gehaktballetjes met aalbessen gelei en rode bietensalade.
Porties Bereidingstijd
2 Personen 20 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Porties Bereidingstijd
2 Personen 20 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Kapucijners met basilicum
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Kapucijners met een beetje roomboter en een handvol frisse basilicum, dat is pas echt lekker! Een zomers bijgerecht, geserveerd bij gehaktballetjes met aalbessen gelei en rode bietensalade.
Porties Bereidingstijd
2 Personen 20 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Porties Bereidingstijd
2 Personen 20 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Ingrediënten
1 eetlepel Roomboter
3 eetlepel Basilicum
Peper en zout naar smaak
Instructies
  1. Dit recept is SUPERSIMPEL!

    Dop de kapucijners.

    Zet ze met 50 milliliter water en 1 eetlepel roomboter op het vuur.

    Snijd ondertussen de basilicum fijn en als de kapucijners (al doorroerend) 5 minuten koken roer je de basilicum er door.
  2. KLAAAAAR!