Ik kook graag met kruiden. De Italiaanse kruidenmix is eigenlijk ontstaan uit puur gemak. Natuurlijk kun je een potje kopen in de supermarkt, maar wat doe ik dan met de verse kruiden uit de tuin. Een Italiaanse kruidenmix bestaat over het algemeen uit een combinatie van oregano, tijm en rozemarijn. Vervolgens heb je vele varianten. Ik kwam tot de conclusie dat ik bij de standaard mix altijd salie, laurier en extra tijm en rozemarijn toevoegde. En zo gemak de mens dient, dient de blender en wat touw mij.
Je kunt de Italiaanse kruiden op verschillende manieren drogen. Ik doe het de simpele, altijd succesvolle, maar langer durende manier en dat gaat als volgt:
- Bind de takjes aan het uiteinde aan elkaar met een stukje touw. Bind het strak op, als de plant droogt, krimpt hij iets.
- Hang de kruiden 2 weken op een droge plek (ik gebruik mijn voorraadkast) te drogen.
- Pluk de blaadjes van de stokjes en gooi de stokjes weg.
Zo kwam ik bovendien tot de ontdekking dat ik oregano in gedroogde vorm beter vind smaken dan wanneer ik ze vers gebruik. Als je alles tegelijk ophangt, zijn alle kruiden gedroogd wanneer het blad van de rozemarijn “knisperig” is en breekt bij buiging. Dat is mijn “GO”, als ik in een ongeduldige bui de kruiden onderwerp aan check…
Je kunt zoveel maken als je wilt, maar onderstaande verhoudingen zijn genoeg voor 1 pot met een inhoud van 3 deciliter. Gebruik met deze verhouding of alles vers of alles gedroogd, maar niet het ene ingrediënt vers en het andere gedroogd. In het laatste geval klopt de smaak van deze Italiaanse kruidenmix niet meer. Je kunt de kruiden zeker 3 maanden goed houden en als het aroma je niet meer tegemoet vliegt als je de deksel van de pot af draait, dan moet je nieuwe maken.
Ik heb mijn blender geïnspecteerd. Hierin blijk ik kruiden te kunnen fijnmalen en dat biedt perspectief. Ik heb diverse kruidenmixen bedacht voor het inmaken van producten, ter vervanging voor kant-en-klare oosterse mixen en voor alledaags gebruik. Deze heb ik dus altijd bij de hand en dat is heel praktisch!
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Blender en een trechter |
Recept
Porties |
3 deciliter |
|
Deze Italiaanse kruidenmix is eigenlijk puur gemak om een op maat gemaakte Italiaanse kruidenmix gebruiksklaar te hebben bij pasta, brood, dips, dressings en andere gerechten.
|
- Pluk of rits de blaadjes van de stokjes en gooi de stokjes weg.
Verzamel in een grote kom en prop alles behalve de salie in de blender
Blend tot grove poeder vorm (eventueel met de pulser).
Doe de Italiaanse mix nu weer terug in de kom en doe de salie apart in de blender. Pulse een keer of 5 en dan is de salie als het goed is fijn gemalen.
Doe de salie bij de rest, roer door en doe het over in een pot. Ik gebruik hierbij een trechter.