Mijn ingelegde gember is iets steviger en intenser van smaak dan de ingelegde sushi gember en smaakt goed in een dressing of bij diverse oosterse gerechten.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

Ik had 2 stukken gember in mijn groentepakket. De een zo vers, dat hij nog aan de prachtig (iets verlepte) roze/rode bloem vast zat. Het andere stuk is een losse wortel, zoals we die kennen uit de supermarkt schappen. Ik besluit de losse wortel voorlopig heel te laten en de gemberwortel van de bloem te gebruiken om in te leggen met azijn en suiker.

Gember is geen typisch Hollands product, maar heeft z'n weg gevonden naar de Nederlandse keuken. In de historische moestuin van landgoed Vollenhoven kon de gember afgelopen zomer en nazomer groeien en bloeien. Zo belande hij in mijn groentetonnetje en werd mijn gember ineens een regionaal product!

Gember is goed voor je gezondheid, zit vol antioxidanten, bouwstoffen en vitaminen. Hij heeft een specifieke smaak en je moet er van houden, maar als je gember lekker vind kun je er heel veel mee. Gember werkt in zoete gerechten, hartige gerechten, maar ook in drankjes en snoepjes!

Het idee voor het inleggen van gember komt van de ingelegde gember, die je krijgt bij sushi. Ik ben er helemaal weg van!

Mijn ingelegde gember is een stuk dikker, steviger en intenser van smaak dan de ingelegde sushi gember. Je kunt hem nu niet direct per plakje op je rolletje sushi leggen. Wat nu, mislukt? Zeker niet! Ik hak hem helemaal fijn en dan is hij alsnog heerlijk bij de sushi, een echte smaakmaker! Ook lekker door een dressing, saus of bijvoorbeeld door de mie. Als de gember op is, gebruik ik het zoetzure sap nog als smaakmaker voor sauzen en oosterse gerechten.

Mijn ingelegde gember is bovendien niet roze, maar een beetje zalmroze/beige. In instantie dacht ik dat ik het vast niet helemaal goed had gedaan. Mijn gember was wellicht te dik gesneden, had ik te kort gekookt of was misschien (ondanks direct van de plant) toch niet vers genoeg geweest? Toen kwam ik erachter dat deze roze kleur vaak kunstmatig wordt toegevoegd om de schijn te wekken dat met jonge verse gember is gewerkt... Tja... Zelf maken dus, echt weinig werk en de moeite waard!