Ingelegde bietjes
Bieten lenen zich uitstekend voor inmaken. De smaak van bieten verdwijnt niet in de azijn en kruiden, maar wordt juist een interessant onderdeel van het geheel. Bovendien is het super simpel en een heel goede manier om restjes op te maken.
Type recept
Glutenvrij
,
Vegan
,
Vegetarisch
Menugang
Jam, pickle & chutney’s
Maartensdijk
Imkerij Mellinde
Abcoude
Lindenhoff
Porties
Prep Tijd
1
weckpot ca. 1/2 ltr
20
minuten
Kook Tijd
40
minuten
Porties
Prep Tijd
1
weckpot ca. 1/2 ltr
20
minuten
Kook Tijd
40
minuten
Ingrediënten
400
gram
Bieten
Ik heb kleintjes gebruikt
250
milliliter
Azijn
rode wijnazijn
50
gram
Honing
7
Peperkorrels
witte peperkorrel (heel)
5
Peperkorrels
zwarte peperkorrel (gekneusd)
1
Steranijs
3
blad
Laurier
2
Kruidnagel
1
theelepel
Zeezout
ruime theelepel
Instructies
Was de bieten schoon van zand en aarde. Kook ze in de schil beetgaar, dit duurt ongeveer 30 à 40 minuten (afhankelijk van de grootte).
Laat de bieten een beetje afkoelen, zodat je ze kunt schillen en in plakjes kunt snijden. Dit gaat makkelijker met een mandoline of kaasschaaf.
Doe de azijn, suiker, zout en kruiden in een pan en breng het langzaam aan de kook. Als het kookt doe je de bieten erbij en haal de pan van het vuur.
Vul de weckpot met de bietjes, kruiden en azijn. Sluit de weckpot en laat hem afkoelen. Zet hem in de koelkast.
Houd hem de eerste 2 weken gesloten, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Na opening nog zeker 1 maand houdbaar.