Ingelegde bietjes

bieten - bietjesDoordat er zomer en winter bieten zijn, kun je in principe het hele jaar bietjes eten. Dat wil nog niet zeggen dat we er geen zoet-zuur van mogen maken! Bieten lenen zich hier namelijk uitstekend voor. De smaak verdwijnt niet in de smaak van azijn en kruiden, maar wordt juist een interessant samenspel. Bovendien is het super simpel en een hele goede manier om een bieten restje op te maken.

Bietjes heb je tegenwoordig in veel verschillende kleuren, geel, oranje, rood met wit tot donkerpaars. Deze bietjes waren, anders dan op de foto rechts, rood met wit. Doordat ze in het zuur gelegd zijn, vervaagt de kleur een beetje. Dit komt omdat de rode kleurstof uit bieten (betanine) oplost in water.

Bieten zijn ook heel gezond. Er zit bijvoorbeeld veel foliumzuur in. Bij 100 gram bieten zit je al op een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid! Er zit ook vitamine C en een heel pakket aan vitaminen B (2, 5 en 6). Ook het blad kun je eten. Als het blad nog jong is, dan is het vooral lekker door de salade. Is het blad wat ouder, ken je het misschien wel als snijbiet. Je kunt dit bereiden als spinazie. Winter bieten zijn wat groter en hebben ook langer nodig om te garen (ca. 1,5 uur in plaats van 25 minuten). Verder hebben winter bieten ook minder of nauwelijks loof.

Bij ons thuis heette de bietjes overigens “krootjes”, maar sinds ik getrouwd ben heten de krootjes dus “bietjes”. Hoe dan ook, een van mijn favoriete groenten. In een stamppot, soep, tapenade of in salade, het is voor mij de ster van het gerecht en ik gebruik hem graag.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: Mandoline, snijplank, mes

Recept Ingelegde bietjes

Ingelegde bietjes
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Bieten lenen zich uitstekend voor inmaken. De smaak van bieten verdwijnt niet in de azijn en kruiden, maar wordt juist een interessant onderdeel van het geheel. Bovendien is het super simpel en een heel goede manier om restjes op te maken.
Porties Bereidingstijd
1 weckpot ca. 1/2 ltr 20 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Bereidingstijd
1 weckpot ca. 1/2 ltr 20 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Ingelegde bietjes
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Bieten lenen zich uitstekend voor inmaken. De smaak van bieten verdwijnt niet in de azijn en kruiden, maar wordt juist een interessant onderdeel van het geheel. Bovendien is het super simpel en een heel goede manier om restjes op te maken.
Porties Bereidingstijd
1 weckpot ca. 1/2 ltr 20 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Bereidingstijd
1 weckpot ca. 1/2 ltr 20 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
400 gram Bieten Ik heb kleintjes gebruikt
250 milliliter Azijn rode wijnazijn
50 gram Honing
7 Peperkorrels witte peperkorrel (heel)
5 Peperkorrels zwarte peperkorrel (gekneusd)
3 blad Laurier
1 theelepel Zeezout ruime theelepel
Instructies
  1. Was de bieten schoon van zand en aarde. Kook ze in de schil beetgaar, dit duurt ongeveer 30 à 40 minuten (afhankelijk van de grootte).
  2. Laat de bieten een beetje afkoelen, zodat je ze kunt schillen en in plakjes kunt snijden. Dit gaat makkelijker met een mandoline of kaasschaaf.
  3. Doe de azijn, suiker, zout en kruiden in een pan en breng het langzaam aan de kook. Als het kookt doe je de bieten erbij en haal de pan van het vuur.
  4. Vul de weckpot met de bietjes, kruiden en azijn. Sluit de weckpot en laat hem afkoelen. Zet hem in de koelkast.
  5. Houd hem de eerste 2 weken gesloten, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Na opening nog zeker 1 maand houdbaar.