IJskruid salade met tomaten, basilicum en gebakken kikkererwten. Ondanks de wat ijzige naam, serveer ik deze salade lauwwarm. Voeg er gesneden kip aan toe en je hebt een perfecte maaltijdsalade!
IJskruid is een heel slim plantje. Ze groeit over het algemeen in warme oorden (en in de historische moestuin van Landgoed Vollenhoven in de Bilt, want daar schijnt ook altijd de zon). Daarom heeft ze een manier gevonden om water aan te trekken en vast te houden; de plant maakt namelijk zelf “zout” aan. Op de steel, het blad en op de bloemen zitten kleine blaasjes met natriumcarbonaat. Door deze blaasjes, lijkt het plantje bevroren en daardoor krijgt hij de naam ijskruid.
Ijskruid smaakt een beetje ziltig. Hij zou daarom perfect samengaan met een stukje vis. Je kunt hem in principe gebruiken waar je anders zeekraal of lamsoren zou hebben gebruikt. Je kunt ijskruid namelijk zowel verwarmd als rauw (in salades) eten. Warm is de bereiding hetzelfde als die van spinazie. De steel en het blad zijn beide eetbaar. Ijskruid is bovendien gezond. Het heeft nauwelijks calorieën en bevat veel vitaminen A, vitaminen C, kalium, calcium, natrium (vanzelfsprekend) en foliumzuur. Laat hem overigens niet te lang in de koelkast liggen, dan verliest hij wat van z’n knapperigheid en sappigheid!
… met tomaten.
Er gaat niets boven rijpe Hollandse tomaten, zo van de plant op mijn bord! De eerste prachtige rijpe exemplaren komen deze week uit de tuin. Het is nog maar een handje vol, maar de smaak is zoet en vol dus dat belooft wat. Ik kon het niet laten en heb er per ongeluk al gelijk 1 gesnoept. De rest van de tomaten gaan samen met het ijskruid, wat blaadjes basilicum en gebakken kikkererwten in een simpele, maar heerlijke salade.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken het koken gemakkelijker: Snijplank, mes en pan |
Recept IJskruid salade
IJskruid salade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
IJskruid salade met tomaten, basilicum en gebakken kikkererwten. Ondanks de wat ijzige naam, serveer ik deze salade lauwwarm. Voeg er gesneden kip aan toe en je hebt een perfecte maaltijdsalade!
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
5 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
5 minuten |
| |
| |
IJskruid salade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
IJskruid salade met tomaten, basilicum en gebakken kikkererwten. Ondanks de wat ijzige naam, serveer ik deze salade lauwwarm. Voeg er gesneden kip aan toe en je hebt een perfecte maaltijdsalade!
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
5 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
5 minuten |
| |
|
Instructies
Spoel de kikkererwten af (in een vergiet) en laat ze uitlekken. Bak de kikkererwten in een klein beetje olie net knapperig in 3 tot 5 minuten.
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes, was en snijd het ijskruid in reepjes en was en snijd ook de basilicum in reepjes. Mix dit alvast door elkaar in een kom en voeg 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel witte wijnazijn en 1 eetlepel appelsap toe.
Laat de gebakken kikkererwten op een stukje keukenrol uitlekken (net als bij spekjes) en doe ze nog warm in de salade. Maal er zoveel verse peper over als je lekker vind en serveer de salade direct.