Hollandse kappertjes

Hollandse kappertjesHollandse kappertjes bestaan eigenlijk niet. De kappertjesplant groeit eigenlijk alleen in een warmer klimaat. Bijvoorbeeld in Spanje, Frankrijk, Griekenland etc. Het zijn eigenlijk de ongeopende bloemen van de kappertjesplant (Capparis spinosa). Je zou de plant in Nederland natuurlijk wel in een kas kunnen opkweken, maar je kunt ook op een andere manier Hollandse kappertjes maken.

Hoe maak je dan Hollandse kappertjes? De Oost-Indische kers groeit wel goed in Nederland en staat niet alleen prachtig in je moestuin, hij geeft veel eetbare bloemen en bladeren. Onder de bloemen hangen de zaadjes van deze plant. Ze groeien per bosjes van 3 en van deze zaadjes maak ik Hollandse kappertjes. (Hiernaast hebben we net een hele rij Oost-Indische kers opgeruimd.)

Zoek vooral naar de kleine zaadjes van ca 3 mm doorsnee. De grotere zaden kun je ook prima gebruiken voor Hollandse kappertjes, maar hebben helaas een, smakeloze, harde kern. Ik heb geen groene vingers en tuingeduld, daarentegen sta ik graag in de keuken. Ik kies er dus voor om gewoon alles te plukken. Wanneer ik de kappertjes voor een gerecht gebruik, wip ik van de grote jongens gewoon de kern eruit ;-).

Je kunt de zaadjes ook gewoon rauw eten. Let wel op, ze zijn heel scherp. Het heeft dus een beetje het wasabi-effect. Snijd ze fijn als een kruid en voeg ze toe aan salades of roerbak schotels.

Om ze de smaak van kappertjes mee te geven moet je ze pekelen en op zuur leggen en zo heb je dus in een handomdraai deze zelfgemaakte Hollandse kappertjes!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: mengkom, zeef, pan en een brandschone bewaarpot

Recept Hollandse Kappertjes

Hollandse kappertjes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Hollandse kappertjes gemaakt van de zaadjes van de Oost-Indische kers.
Porties Bereidingstijd
1 pot(je) 3 dagen
Kook Tijd
10 minuten
Porties Bereidingstijd
1 pot(je) 3 dagen
Kook Tijd
10 minuten
Hollandse kappertjes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Hollandse kappertjes gemaakt van de zaadjes van de Oost-Indische kers.
Porties Bereidingstijd
1 pot(je) 3 dagen
Kook Tijd
10 minuten
Porties Bereidingstijd
1 pot(je) 3 dagen
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
1 eetlepel Zeezout
100 milliliter Water (de kappertjes moeten onder water staan)
75 milliliter Appelazijn
1 theelepel Peperkorrels
1 blad Laurier
1 mespunt Tijm
Instructies
  1. Kook het water met zout. Maak ondertussen de kappertjes schoon en maak ze los van elkaar. Gooi eventuele steeltjes weg.

    Giet het kokende zoute water over de kappertjes. Dek ze af en zet ze 3 dagen in de koelkast.
  2. Kook de azijn met laurier en peper.

    Giet ondertussen de kappertjes af en spoel ze met koud water af. Laat ze even uitlekken en doe ze over in een brandschone pot.
  3. Giet de kokende azijn over de kappertjes. (ze moeten helemaal bedenkt zijn, het kan dus zijn dat je hiervoor wat extra azijn moet koken)

    Zet ze koel weg en laat ze zeker 1 week staan, voordat je ze gebruikt.