In het Boetzelaerpark in De Bilt staat een grote hickory-notenboom. Het is een familielid van de walnoot. De noten lijken wel op walnoten, maar zijn wat kleiner. In oktober kun je de noten rapen, als ze net vers van de boom zijn gevallen. Pas op dat je geen noten raapt die er al weken liggen, want daar kan schimmel in zitten. Leg de noten een paar weken te drogen op een luchtige plek. Hickory-noten zijn klein en hard. Het is veel moeite om de noten te kraken en de lekker eetbare stukjes er uit te puzzelen. Maak in plaats daarvan deze melk, rijk aan voedingsstoffen en met een intense smaak.
Ingrediënten
1 deel
hickory-noten
3 delen
Water
Instructies
- Sla de noten in kleine stukjes met bijvoorbeeld een hamer. Je kunt dit handig doen door de noten tussen oude theedoeken te leggen op een harde ondergrond en er dan op te timmeren. Op die manier voorkom je dat de kleine stukjes in het rond vliegen.
- Doe het mengsel van noten en schillen in een pan en voeg op één deel noten drie delen water toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes koken.
- Aan het einde van de kooktijd drijven de losse stukjes noot boven, terwijl de schillen naar beneden zijn gezakt. Je kunt de stukjes noot er met een zeefje afscheppen. Je kunt ze vervolgens opeten of gebruiken in deeg o.i.d.
- Doe dan de hele substantie door een zeef en vang het vocht op. Je hebt nu een soort donkerbruine koffie: de hickory-melk is klaar voor gebruik! Het heeft een rijke, weldadige notensmaak. Je kunt het drinken met ahornsiroop en kaneel of toevoegen aan een gerecht om dit een nootaroma te geven (denk aan groente-puree of soep). Je kunt de notenmelk enkele dagen in de koelkast bewaren.