Geen blendersoep deze keer, maar een wat arbeidsintensiever groentesoep (MET BALLEN!). Ik heb in mijn landgoedpakket en grote bos snijbietjes (zilverbietjes). Deze gaan het deels ontgelden! Snijbietjes zijn overigens zo smakelijk dat er verder alleen een uitje en kruiden bij gaat.
Het is deze lente verrassend vaak een ik-wil-soep-dag. Oftewel grijs, grauw en druilerig weer. Lekker weer om met de hond buiten te lopen, maar binnen heb je dan de neiging om in “wintermodus” te stappen en met een warme kop groentesoep op de bank te kruipen met een dekentje… Van mijn buurman begreep ik overigens zojuist dat het later deze week weer zomers weer wordt, dan heb ik vast weer zin in mijn verfrissende rabarberlimonade!
Kruidengebruik
Volgens mij is het handig als ik wat extra uitleg geef over het kruidengebruik in deze soep. Vorige week zat in mijn landgoedpakket verse maggi. Dit is heerlijk in soepen, maar ik eet niet elke week soep. Om de maggi langer houdbaar te maken heb ik hem met peterselie en olie “geblenderd”. Zo conserveer ik het als het ware. Op deze manier (zie foto links), kan ik het zeker 2 tot 3 weken in de koelkast goed houden. 1 dikke theelepel is ongeveer 0,5 maggiblokje zonder zout.
Er zitten ook een paar gedroogde jeneverbessen in. Dit is niet zozeer voor de smaak, maar heeft vooral een functie. Als je vlees kookt (in dit geval serranoham en gehaktballetjes), komt collageen weefsel vrij dat schuim vormt. Dat schuim wordt soms bitter als je het niet meteen weg schept. Meegekookte jeneverbessen slaan het schuim meteen neer, zo ontstaat er nauwelijks schuimvorming en kan het dus ook niet bitter worden. Eenvoudig en simpel trucje. Na het koken schep je de jeneverbessen, die aan het oppervlak drijven, gewoon weg.
Verder juist voor de smaak gebruik ik dragon en Italiaanse kruidenmix. De dragon zit in het landgoedpakket van deze week. Dragon heeft een hele sterke smaak en overheerst snel. De snijbiet kan dit goed hebben. De rest doe ik door een roereitje op zondagochtend en dan houd ik nog een stokje over voor dragonazijn. Dit laatste klinkt lastig, maar is eigenlijk gewoon het volgende: takje dragon in een potje proppen en overgieten met cider- of wittewijn azijn. Zet het 3 weken in de koelkast en gebruik het daarna in dressings over salades.
De italiaanse kruidenmix, bestaat uit tijm, salie, rozemarijn en laurier. Heb je dit toevallig allemaal vers liggen, kun je dit natuurlijk ook gebruiken. Heb je geen kruiden (droog of vers) en het is zondag, je kunt dan ook niets halen? GEEN PANIEK! Gebruik in dat geval 1 of 2 bouillonblokjes, afhankelijk van het merk. Het gaat er namelijk om dat je wel een smaakvolle bouillon maakt voor de snijbiet en de balletjes gehakt.
Met de rest van de snijbietjes, maak ik later deze week een lekkere curry met varkenshaas en mungbonen mie.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Pan, snijplank en mes. |
Recept
Porties | Bereidingstijd |
4 personen | 15 minuten |
Kook Tijd |
30 minuten |
|
|
Geen blendersoep, maar een wat arbeidsintensiever groentesoep (MET BALLEN!). Ik heb in mijn landgoedpakket en grote bos snijbietjes (zilverbietjes). Deze gaan het deels ontgelden! Snijbietjes zijn overigens zo smakelijk dat er verder alleen een uitje en kruiden bij gaat.
|
- Schil de uien.
Leg ze op de snijplank en kijk naar de foto's. Snijd ze midden door (in de breedte). Leg ze met het snijvlak naar beneden in de pan en bruin ze aan de onderkant.
Dit is wat mij betreft de beste bereiding voor een ui, als smaakmaker, in soep. Ze geven op deze manier echt het meeste smaak af en een beetje kleur.
Snijd ze nu in grove stukjes en bak ze vervolgens in de roomboter zacht in de soeppan. - Snijd 4 plakjes serranoham in stukjes en doe ze bij de uien. Blus het af met water en doe 1 theelepel zout, de jeneverbessen, Italiaanse kruidenmix, dragon en maggi erbij. Breng het aan de kook en laat het op zacht vuur pruttelen.
- Ondertussen breng je het gehakt op smaak met 0,5 theelepel zout, peper en de nootmuskaat. Kneed het gehakt goed door en draai er balletjes van, die je direct in de bouillon laat vallen. Zo kunnen ze gelijk smaak afgeven aan de bouillon.
- Was de snijbiet en snijd het in reepjes. Doe de snijbiet bij de soep en roer het door. Laat het geheel nog 5 a 10 minuten koken en serveer het met een snede speltbrood met pompoenpitten belegd met een plak serranoham.