Op vrijdag hebben we vaak zin in “fast food”, maar niet altijd zin om af te halen en ook niet altijd zin in “ongezond”. Dan ontstaat het volgende probleem; Ik heb “nix” in huis en nog steeds geen zin om iets te gaan halen…
Wat nu? Op jacht in mijn koelkast, vriezer en voorraadkast voor een “nixmix”!
Blikje olijven, potje kappertjes, augurkje, uitje, verse tomaten, (en met een beetje geluk) paprika en sla. Om het af te maken ook een lekker sausje erbij van bijvoorbeeld mijn satésaus van pistachenootjes, of zoals in de foto:
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel gedroogde of 1 eetlepel verse kruiden (naar wens), peper, zout en
- 1 eetlepel mosterd of ketchup.
Alles op een plankje en op tafel! Hierbij kun je van alles bedenken:
- Broodje of boterham met een platgeslagen gehaktbal of een hamburger
- (Pita)broodje met in reepjes gesneden en roergebakken runder- varkens schnitzel of kipfilet
- Wraps of brannekoeken met een gebakken kidneybonen, gehakt of roergebakken runder- varkens schnitzel of kipfilet
- etc.
Alle vlees en bonen kun je naar eigen wens op smaak brengen met kruiden, peper en zout. Als je de bonen goed afspoelt en laat uitlekken, kun je ze met een beetje peper en zee zout lekker knapperig bakken. Dit maakt echt een lekker alternatief op vlees.
Het meel, het brood, het vlees en het eitje voor de mayonaise komt van lokale producenten en wij drinken er dan een biertje bij van brouwerij de Leckere!
Wat is jouw Groenten “nixmix” en waar is dat snel en makkelijk mee te combineren? Klik hier!
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: snijplank en mes |
Recept
- Snijd de tomaat in plakjes.
Snijd de Paprika in blokjes.
Laat de kappertjes en olijven uitlekken.
Snijd de sla in reepjes.
Snipper de ui.
Snijd de augurk in plakjes of blokjes.
De groenten zijn natuurlijk ook lekker op zich met een dressing erbij van:
- 1eetlepel balsamico, 2 eetlepels olijfolie, of
- 1 eetlepel appelazijn, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel honing en 3 eetlepels koolzaadolie, of
- Verdun je mayonaisesausje met een eetlepel balsamico of appelazijn of een 1/2 eetlepel worcestersaus met een 1/2 eetlepel water