Geroosterde pompoen maak ik altijd met een ruime theelepel zeezout en verse kruiden als rozemarijn en/of tijm. Verse rozemarijn en tijm worden in de oven smelt-op-je-tong knapperig! Dit smaakt heerlijk bij de gekarameliseerde pompoen.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

Tijdens de pompoenentijd (oftewel herfst en winter) draait mijn oven overuren. Pompoen is een heerlijke en gezonde groente. Geroosterde pompoen maak ik altijd met een ruime theelepel zeezout en verse kruiden als rozemarijn en/of tijm. Verse rozemarijn en tijm worden in de oven smelt-op-je-tong knapperig! Dit samen met de gekarameliseerde pompoen en zeezout... Een "match made in heaven". Ik maak standaard teveel geroosterde pompoen. Wat ik overhoud gaat de koelkast in, daar maak ik later die week weer een lekker soepje van met een beetje bouillon.

Als ik een ronde oranje pompoen heb, dan snijd ik hem in grove stukken. Met een flessen pompoen maak ik er "broodjes" van. De flessen pompoen is namelijk wat zachter en ik wil graag dat het vruchtvlees nog wat structuur heeft als de schil goed knapperig is. Ik leg in het recept uit hoe je geroosterde pompoen maakt van de flessen pompoen en hoe je geroosterde pompoen maakt van de ronde oranje pompoen. Pompoenen met groene, witte en of multi-kleuren buitenkant, zou ik poffen. Hiervan kun je namelijk vaak de schil niet eten. Zie voor het recept: Gepofte pompoen.

Je kunt, als je geen verse rozemarijn of tijm hebt, de geroosterde pompoen het beste met gedroogde tijm op smaak brengen. Gedroogde rozemarijn wordt namelijk erg hard en taai in de oven. Dit kun je beter in soepen gebruiken.

Van de gezondheidsaspecten van de pompoen sla ik steil achterover! Hij heeft 250% van de aanbevolen hoeveelheid vitaminen A en bevat verder ook vitaminen C, E, B1, B5, B6 en B11 in hoge hoeveelheden (zoveel vitaminen in 1 groente komt maar weinig voor). Verder bevat pompoen effectieve ontstekingsremmende antioxidanten, omega3-vetten in de vorm van alfalinoleenzuur. Deze zijn weer goed voor de werking van de hersenen. Pompoen is gewoon een heel goedkoop en voorradig winters superfood!

Bouw met dit gerecht alvast een sterk immuun op en “laat die winter maar komen!”