Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen maak ik altijd met een ruime theelepel zeezout en verse kruiden als rozemarijn en/of tijm. Verse rozemarijn en tijm worden in de oven smelt-op-je-tong knapperig! Dit smaakt heerlijk bij de gekarameliseerde pompoen.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

Tijdens de pompoenentijd (oftewel herfst en winter) draait mijn oven overuren. Pompoen is een heerlijke en gezonde groente. Geroosterde pompoen maak ik altijd met een ruime theelepel zeezout en verse kruiden als rozemarijn en/of tijm. Verse rozemarijn en tijm worden in de oven smelt-op-je-tong knapperig! Dit samen met de gekarameliseerde pompoen en zeezout... Een "match made in heaven". Ik maak standaard teveel geroosterde pompoen. Wat ik overhoud gaat de koelkast in, daar maak ik later die week weer een lekker soepje van met een beetje bouillon.

Als ik een ronde oranje pompoen heb, dan snijd ik hem in grove stukken. Met een flessen pompoen maak ik er "broodjes" van. De flessen pompoen is namelijk wat zachter en ik wil graag dat het vruchtvlees nog wat structuur heeft als de schil goed knapperig is. Ik leg in het recept uit hoe je geroosterde pompoen maakt van de flessen pompoen en hoe je geroosterde pompoen maakt van de ronde oranje pompoen. Pompoenen met groene, witte en of multi-kleuren buitenkant, zou ik poffen. Hiervan kun je namelijk vaak de schil niet eten. Zie voor het recept: Gepofte pompoen.

Je kunt, als je geen verse rozemarijn of tijm hebt, de geroosterde pompoen het beste met gedroogde tijm op smaak brengen. Gedroogde rozemarijn wordt namelijk erg hard en taai in de oven. Dit kun je beter in soepen gebruiken.

Van de gezondheidsaspecten van de pompoen sla ik steil achterover! Hij heeft 250% van de aanbevolen hoeveelheid vitaminen A en bevat verder ook vitaminen C, E, B1, B5, B6 en B11 in hoge hoeveelheden (zoveel vitaminen in 1 groente komt maar weinig voor). Verder bevat pompoen effectieve ontstekingsremmende antioxidanten, omega3-vetten in de vorm van alfalinoleenzuur. Deze zijn weer goed voor de werking van de hersenen. Pompoen is gewoon een heel goedkoop en voorradig winters superfood!

Bouw met dit gerecht alvast een sterk immuun op en “laat die winter maar komen!”

Geroosterde pompoen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Geroosterde pompoen maak ik altijd met een ruime theelepel zeezout en verse kruiden als rozemarijn en/of tijm. Verse rozemarijn en tijm worden in de oven smelt-op-je-tong knapperig! Dit smaakt heerlijk bij de gekarameliseerde pompoen.
Porties Bereidingstijd
4 Personen 10 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Bereidingstijd
4 Personen 10 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Geroosterde pompoen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Geroosterde pompoen maak ik altijd met een ruime theelepel zeezout en verse kruiden als rozemarijn en/of tijm. Verse rozemarijn en tijm worden in de oven smelt-op-je-tong knapperig! Dit smaakt heerlijk bij de gekarameliseerde pompoen.
Porties Bereidingstijd
4 Personen 10 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Bereidingstijd
4 Personen 10 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Ingrediënten
1 Pompoen (ruim 200 gram per persoon)
1 theelepel Zeezout
4 eetlepels Olijfolie
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
  2. De gewone 'ronde' pompoen

    Was de pompoen. Halveer de pompoen en schep de pitten eruit. Snijd de pompoen in grove stukken. Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel olie. Leg de grove stukken pompoen in de ovenschaal.

    Giet de rest van de olie over de pompoen en bestrooi ze met het zout en de verse kruiden. Masseer even goed in.

    Schuif de pompoen in de oven en bak hem 45 minuten op 200 graden.

    Flessenpompoen

    Pompoenbroodje Was de pompoen. Snijd de pompoen net boven z'n bolling door. Maak van de bovenkant 2 helften en maakt van de onderkant 2 helften. Lepel uit de onderkant de pompoenpitten. Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel olie en leg de pompoen met de platte kant naar beneden op de schaal. Snijd de pompoen in, maar snijd hem niet helemaal door.

    Giet de rest van de olie over de pompoenen en bestrooi ze met zout en de verse kruiden.

    Schuif de pompoen in de oven en bak hem 45 minuten op 200 graden.