Het is pompoenentijd! Dat betekent dat het "alles-uit-de-oven" seizoen is begonnen. Cakejes, koeken, ovenschotels en noem het maar op. Voeding om ons huis en hart te verwarmen als het buiten koud en donker is... Vandaag gepofte pompoen met bietensalsa.
Gepofte pompoen behoudt zijn smaak en kleur. Het vruchtvlees blijft knaloranje! Van sommige pompoenen kun je de schil niet eten. Jammer, want juist van deze soort heb je prachtige verschijningen, zie foto rechts. De schil kun je voor of na het poffen verwijderen.
Van de oranje pompoenen (groot of klein) en de flessen pompoen kun je de schil wel gewoon eten. De gepofte pompoen van vanavond is een flessen pompoen, ik laat de schil dan ook lekker zitten.
Gepofte pompoen met bietensalsa smaakt lekker bij een stukje kip of varkenshaas. Je kunt hem ook vegetarisch houden en er een lauwwarme salade bij serveren. Neem hiervoor als basis een gemengde bladsalade en vervang de tomaten en Egyptische ui (deze zijn niet meer in seizoen) door wat gebakken paddenstoelen met gesneden rode ui, tot slot kruimel je er geitenkaas over met wat geroosterde pompoen pitten. Geitenkaas smaakt erg goed bij pompoen en bij bieten.
Ik vind pompoenen heerlijk en kijk elk jaar weer uit naar de herfst. Dan zijn ze in overvloed beschikbaar. Pompoenen zijn bovendien heel veelzijdig. Naast gepofte pompoen, kun je ze bijvoorbeeld ook bakken, roosteren, koken en pureren. Van de puree maak je de lekkerste soepen, maar ook taarten. Ik heb persoonlijk liever pompoenpuree dan aardappelpuree en eet dit dan ook graag op deze manier bij bijvoorbeeld rode kool.
Van de gezondheidsaspecten van de pompoen sla ik steil achterover! Hij heeft 250% van de aanbevolen hoeveelheid vitaminen A en bevat verder ook vitaminen C, E, B1, B5, B6 en B11 in hoge hoeveelheden (zoveel vitaminen in 1 groente komt maar weinig voor). Verder bevat pompoen effectieve ontstekingsremmende antioxidanten, omega3-vetten in de vorm van alfalinoleenzuur. Deze zijn weer goed voor de werking van de hersenen. Pompoen is gewoon een heel goedkoop en voorradig winters superfood. Bouw met dit gerecht alvast een sterk immuun op en "laat die winter maar komen!"