Met een bos snijbiet (ca 300 gram) probeer ik alvast in vakantiestemming te komen. De reis gaat naar Spanje en daarom maak ik empanada’s van snijbiet en wat ik nog in huis heb; gehakt, kruiden, een uitje en een blikje tomatenpuree.
We gaan op vakantie en daarom moet de koelkast leeg. Alle groenten restjes (inclusief een paar blaadjes sla en een handjevol kikkererwten) gaan met een bouillonblokje en 1,5 liter water in de pan, worden verplaatst naar de blender en maken een heerlijke, ietwat bijzonder kleurende, lichtgebonden groentesoep voor als we weer thuis komen.
De snijbiet wilde ik niet laten verdwijnen de soep, daar had ik andere plannen voor. Deze wilde ik gebruiken voor lekkere empanada’s. Ik heb niet veel meer in huis, dus wordt het een simpele variant met wat ik heb liggen. Empanada’s zijn ook heerlijk met een vulling van makreel of tonijn met een uitje, verse tomaten, teentje knoflook en zoete aardappel (raapjes, knolselderij, wortel en of pastinaak) en een klein beetje rode peper.
We vliegen rond lunchtijd en ik heb het niet zo op vliegveld eten, we nemen op z’n Hollands een lunchpakket mee met een paar Hollandse appels, en Hollandse producten in een Spaans jasje. Zo maken we gelijk alle restjes op!
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Oven, bakplaat, aluminiumfolie, pan, deegroller en mengkom. |
Recept
Snijbiet empanada
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Met een bos snijbiet (ca 300 gram) probeer ik alvast in vakantiestemming te komen. De reis gaat naar Spanje en daarom maak ik empenada's van snijbiet met wat ik nog in huis heb; gehakt, kruiden, een uitje en een blikje tomatenpuree.
Porties |
Bereidingstijd |
12 empenada's |
15 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
12 empenada's |
15 minuten |
| |
| |
Snijbiet empanada
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Met een bos snijbiet (ca 300 gram) probeer ik alvast in vakantiestemming te komen. De reis gaat naar Spanje en daarom maak ik empenada's van snijbiet met wat ik nog in huis heb; gehakt, kruiden, een uitje en een blikje tomatenpuree.
Porties |
Bereidingstijd |
12 empenada's |
15 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
12 empenada's |
15 minuten |
| |
|
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de snijbiet en snijd hem in reepjes.
Zet een pan op met wat olie en bak de tomatenpuree eerst (om te ontzuren) tot hij aan de bodem begint te plakken. Doe het gehakt erbij met de Italiaanse kruiden en bak het bij de tomatenpuree rul.
Snipper ondertussen de ui en doe het bij het gehakt. Voeg als laatste de snijbiet en de melisse toe. Bak het geheel nog een minuut of 5. Breng het verder op smaak met 0,5 theelepel zout en peper (naar smaak)
Maak een deeg van bloem, water, 0,5 theelepel zout en 1 eetlepel olie.
Rol 12 kleine balletjes van het deeg.
Bekleed 2 bakplaten met aluminium folie.
Nu gaat het echte werk beginnen: rol een deegballetje uit tot een ronde plak. Schep 1 eetlepel van de snijbietmix op de ronde plak. Vouw de plak dicht tot een halve maan en druk (met een vork) de randjes goed dicht. Leg de empanada op de bakplaat. Herhaal dit nog 11 X !
Bak de empanada's 30 minuten in de oven op 200 graden. Laat de empanada's afkoelen en bewaar ze in de koelkast (ca. 1 week) of in de diepvries (ca. 1 maand).