Dukkah

Ik heb in het programma “Masterchef” een dame dukkah zien maken en dacht direct bij mezelf; “dat ga ik ook maken”. Het recept heb ik wel behoorlijk aan moeten passen omdat ik beperkt ben in noten, ik kan namelijk alleen pistachenoten eten. Deze noot heeft van zichzelf een heel specifieke smaak en daarop moest ik , vond ik zelf, ook de kruiden aanpassen. Het principe is hetzelfde: noten en gedroogde kruiden.

Dukkah is een typisch Egyptisch specerij mengsel en kan van regio tot regio verschillen van samenstelling. Ook de toepassing is zeer divers; strooi hem over salades, paneer er je vlees mee, gebruik het als bindmiddel in soepen en sauzen of dip er lekker vers brood (bijvoorbeeld brannenkoeken, turks brood, stokbrood, naan of een ander platbrood etc) in.

Eigenlijk is het idee voor satésaus van pistache noten door dukkah ontstaan. Ik zag hoe goed het mengt met vloeistoffen door het een keer bij curry te gebruiken.

Het is in -no-time klaar en de blender doet al het werk! Ik bewaar de dukkah in een afsluitbare pot in mijn voorraadkast en gebruik het voornamelijk als dip bij vers brood en een lekkere olijfolie. Zo heb ik hem ook afgebeeld.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Blender.

 Recept Dukkah

Dukkah
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Dukkah is een typisch Egyptisch specerijmengsel en kan van regio tot regio verschillen van samenstelling. Ook de toepassing is zeer divers; strooi dukkah over salades, paneer er je vlees mee, gebruik het als bindmiddel in soepen en sauzen of dip er lekker vers brood in.
Porties Prep Tijd
2 deciliter 5 minuten
Porties Prep Tijd
2 deciliter 5 minuten
Dukkah
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Dukkah is een typisch Egyptisch specerijmengsel en kan van regio tot regio verschillen van samenstelling. Ook de toepassing is zeer divers; strooi dukkah over salades, paneer er je vlees mee, gebruik het als bindmiddel in soepen en sauzen of dip er lekker vers brood in.
Porties Prep Tijd
2 deciliter 5 minuten
Porties Prep Tijd
2 deciliter 5 minuten
Ingrediënten
20 gram Sesamzaad (alternatief: hazelnoot)
2 eetlepels Korianderzaad
1 eetlepel Komijnzaad
80 gram Pistache nootjes (of hazelnoot, pistache, amandel mengsel)
1 theelepel Italiaanse kruidenmix
1 theelepel Zeezout
0,5 Chilipeper (gedroogd) (of zwarte peper)
Porties: deciliter
Instructies
  1. Rooster in een droge koekenpan 1 à 2 minuten de koriander, komijn en sesam en laat het afkoelen.

    Rooster nu apart in de koekenpan de pistachenootjes en laat ze afkoelen.
  2. Doe alle kruiden, noten, sesam, peper en zout in een blender en maal het tot het een grof poeder is.