Afgelopen kerst heb ik de mannen in mijn familie verrast met een “bierpakket”. Weliswaar geen pakket met verschillende biertjes, maar een pakket met meel, eigen gemaakte roomboter, bakpoeder en een mix van zelf gedroogde kruiden. Oftewel BIERBROOD! Ze oogden blij en verrast, wat weer iets anders is dan blij verrast. Zo van; Hé bier = leuk, maar wat moet ik met een bakblik en meel en wat is dat…?!
Toch zijn ze allemaal aan het bakken geslagen. Ik kreeg de ene foto na de andere van de trotse bakkers met lekkere baksels en de mensen die ervan aan het smullen waren. Kortom, succes!
Ik heb een flesje witbier van De Leckere bierbrouwerij uit de Meern erbij gekozen, maar het kan natuurlijk ook met pils. Ik vond de lichte citrustonen van het witbier goed uitkomen in dit brood.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: cakeblik (24 cm), bakpapier, mengkom, pollepel, maatschep en maatbeker. |
Recept
Porties | Bereidingstijd |
10 Snedes | 5 minuten |
Kook Tijd |
60 minuten |
|
|
De Leckere bierbrood is een borrelbrood dat zelfs mijn man mag maken, SMULLEN!!
|
- Doe de boter in een schaaltje en smelt het in de magnetron op de hoogste stand (in mijn magnetron 2 x 30 seconden).
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en roer het door elkaar.
- Giet het bier bij de droge ingrediënten en roer het beslag totdat alles gemixt is (een paar klontjes mag nog, maar het moet wel zo goed als 1 geheel zijn).
- Bekleed het cakeblik met bakpapier en vet het licht in met 1 eetlepel gesmolten boter.
- Schenk al het beslag in het cakeblik en giet de rest van de gesmolten boter erover. Bak het brood in het midden van de oven 50 à 60 minuten.
- TIP: Het brood is klaar als er een saté prikker in gestoken kan worden, die er weer schoon uitkomt.