De Leckere bierbrood

Afgelopen kerst heb ik de mannen in mijn familie verrast met een “bierpakket”. Weliswaar geen pakket met verschillende biertjes, maar een pakket met meel, eigen gemaakte roomboter, bakpoeder en een mix van zelf gedroogde kruiden. Oftewel BIERBROOD! Ze oogden blij en verrast, wat weer iets anders is dan blij verrast. Zo van; Hé bier = leuk, maar wat moet ik met een bakblik en meel en wat is dat…?!

Toch zijn ze allemaal aan het bakken geslagen. Ik kreeg de ene foto na de andere van de trotse bakkers met lekkere baksels en de mensen die ervan aan het smullen waren. Kortom, succes!

Ik heb een flesje witbier van De Leckere bierbrouwerij uit de Meern erbij gekozen, maar het kan natuurlijk ook met pils. Ik vond de lichte citrustonen van het witbier goed uitkomen in dit brood.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: cakeblik (24 cm), bakpapier, mengkom, pollepel, maatschep en maatbeker.

Recept

De Leckere bierbrood
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
De Leckere bierbrood is een borrelbrood dat zelfs mijn man mag maken, SMULLEN!!
Porties Bereidingstijd
10 Snedes 5 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Porties Bereidingstijd
10 Snedes 5 minuten
Kook Tijd
60 minuten
De Leckere bierbrood
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
De Leckere bierbrood is een borrelbrood dat zelfs mijn man mag maken, SMULLEN!!
Porties Bereidingstijd
10 Snedes 5 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Porties Bereidingstijd
10 Snedes 5 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Ingrediënten
275 gram Bloem
80 gram Roomboter (zelf gemaakt als volgt)
1 eetlepel Bakpoeder of 1 zakje bakpoeder
2 theelepel Suiker
1 theelepel Zeezout
1 fles Bier (ik heb witbier gebruikt)
1 theelepel Oregano gedroogd
1 theelepel Tijm gedroogd
1 theelepel Rozemarijn fijngesneden en gedroogd
1 theelepel Salie gedroogd
1 theelepel Peperkorrels zwarte peperkorrel (gekneusd)
Instructies
  1. Doe de boter in een schaaltje en smelt het in de magnetron op de hoogste stand (in mijn magnetron 2 x 30 seconden).
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en roer het door elkaar.
  4. Giet het bier bij de droge ingrediënten en roer het beslag totdat alles gemixt is (een paar klontjes mag nog, maar het moet wel zo goed als 1 geheel zijn).
  5. Bekleed het cakeblik met bakpapier en vet het licht in met 1 eetlepel gesmolten boter.
  6. bier broodSchenk al het beslag in het cakeblik en giet de rest van de gesmolten boter erover. Bak het brood in het midden van de oven 50 à 60 minuten.
  7. TIP: Het brood is klaar als er een saté prikker in gestoken kan worden, die er weer schoon uitkomt.