Courgette carpaccio

courgette carpaccioJe kunt zoveel met courgettes! Je kunt ze koken, bakken, stoven, roerbakken, maar rauw zijn ze ook al erg smakelijk! Bijvoorbeeld in deze courgette carpaccio.

Dit gerecht kent een basis van 10 tot 15 plakjes courgette per persoon en dan maak je er gewoon helemaal je eigen feestje van.Courgette carpaccio is een soort blanco canvas, waardoor iedereen kan schilderen! Vandaag is het een beetje een uitsloverig voorgerecht geworden, maar er komt ook zoveel lekkers uit de tuin, dat ik niet van plan ben om me in te houden.

Alternatieven:

  1. basis – courgette carpaccio (dungesneden), op smaak – in de dressing gemarineerde dunne ringen venkel, kappertjes, geroosterde pijnboompitjes, venkelgroen en/of verveine of citroenmelisse en rucola opsmukkomkommerkruid bloemen en/of Oost Indische kers bloemen en/of goudsbloem en/of rozenblaadjes en/of (Chinese) bieslookbloem en/of broccolibloemen dressing – knoflook – citroen dressing.
  2. basis – courgette carpaccio (dungesneden), op smaak – zongedroogde tomaten, basilicum (groen en/of paars), een paar lavendelbloemen, oude kaas schaafsel, kappertjes, muismeloen of kleine blokjes komkommer   opsmukkomkommerkruid bloemen en/of goudsbloem en/of rozenblaadjes en/of (Chinese) bieslookbloem en/of broccolibloemen dressing – Italiaanse dressing. Deze vind je bij het recept voor gemengde bladsalade.
  3. basis – courgette carpaccio (dungesneden), op smaak – in de dressing gemarineerde kleine schijfjes appel (schel er aan) en een in dunne ringen gesneden sjalot, kappertjes, wat gebroken pistache en gebrokkelde feta opsmukkomkommerkruid bloemen en/of Oost Indische kers bloemen en/of goudsbloem en/of rozenblaadjes en/of (Chinese) bieslookbloem en/of broccolibloemen dressing – Appelsap dressing met dragon.

Als je zelf een andere variant van courgette carpaccio wil toevoegen op de site, is dat ook mogelijk. Klik hier!

Sechuan buttonDe knallende showstopper van dit voorgerecht is wel de sechuan button. Natuurlijk optioneel, maar deze bloemknop zal zeker voor enige discussie aan tafel zorgen. De functie van deze bloemknop is “je smaakpalet te zuiveren”. Het is geen familie van de Sechuan peper, maar komt wel uit de zelfde regio in China. De bloemknop geeft meer smaaksensatie dan smaak. Als je hem door je mond laat gaan is het net of je een slok spa rood in je mond hebt. In het begin prikkelend en mineraal-ig. Vervolgens geeft het een verdovend gevoel op de hele tong en binnenkant van de wang met een stortvloed aan speeksel.

Klaar voor de volgende gang!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: mandoline, mes en snijplank

Recept Courgette carpaccio

Courgette carpaccio
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Courgette carpaccio is een soort blanco canvas, waarop iedereen kan schilderen! Vandaag is het een beetje een uitsloverig voorgerecht geworden, maar er komt ook zoveel lekkers uit de tuin, dat ik niet van plan ben om me in te houden.
Porties Bereidingstijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Bereidingstijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Courgette carpaccio
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Courgette carpaccio is een soort blanco canvas, waarop iedereen kan schilderen! Vandaag is het een beetje een uitsloverig voorgerecht geworden, maar er komt ook zoveel lekkers uit de tuin, dat ik niet van plan ben om me in te houden.
Porties Bereidingstijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Bereidingstijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Instructies
  1. Zet alles klaar wat je nodig hebt, door nu eerst achterstevoren werken:

    Eerst maak je de dressing. Vervolgens leg je alle "opsmuk" klaar, door voorzichtig alles schoon te maken en uit te tellen. Dan bereid je alle "op smaak". Tot slot schaaf je de "basis" (de courgette) in plakjes en kun je alles op het bord gaan leggen in onderstaande volgorde.
  2. Basis

    Schaaf de courgette in plakjes. Hij is van zichzelf knapperig en zoet en heeft geen verdere smaakmakers of bereiding nodig.

    Leg de plakjes iets overlappend op het bord.
  3. Op smaak

    Bereid de saffraan uien, volgens dit recept: saffraan uien

    Zet een pan op met water en zout. Als het water kookt, leg je de broccoliblaadjes erin. Blancheer de blaadjes 2 minuten en spoel ze gelijk af met koud water, tot ze op kamer temperatuur zijn. Dep ze droog. Als je in plaats hiervan rucola gebruikt, laat je de blaadjes RAUW.

    Was de muismeloenen en snijd ze in plakjes.

    Was de basilicum en dep de blaadjes droog.

    Verdeel de ingrediënten speels over de courgette.
  4. Opsmuk

    broccoli- en Chinese bieslookbloemen zijn het hele delicate kleine bloempjes. Was ze dan ook niet maar controleer ze wel op zand en klop dit, indien aanwezig, eraf of veeg het weg.

    Pluk de losse blaadjes van de goudsbloem.

    Verdeel de bloemen en bloemblaadjes speels over de courgette.

    Leg tot slot de Sechuan button (bloemknop) op een amuselepel of in een klein bakje klaar.
  5. Dressing

    Gebruik de saffraandressing, die je gemaakt hebt (of klaar hebt staan) van de saffraan uien.

    Druppel iets van de dressing over de courgette en leg (voor de lekkerbek) een extra beetje dressing op het bord.