Chutney van vijgenbladpompoen

chutney van vijgenbladpompoen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een vijgenbladpompoen lijkt een beetje op een watermeloen: een grote groene bal. Van binnen is hij wit met verspreide zwarte pitten. Van vijgenbladpompoenen worden in Zuid Europa zoete gerechten en jams gemaakt; ze staan bekend als bijzondere delicatesse. Maar als je iets van deze pompoenen wilt maken zonder veel suiker, dan is er weinig te vinden. Terwijl er lekkere chutney's van te maken zijn!
Porties Prep Tijd
6 jampotten 2 uur
Kook Tijd
1 uur
Porties Prep Tijd
6 jampotten 2 uur
Kook Tijd
1 uur
chutney van vijgenbladpompoen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een vijgenbladpompoen lijkt een beetje op een watermeloen: een grote groene bal. Van binnen is hij wit met verspreide zwarte pitten. Van vijgenbladpompoenen worden in Zuid Europa zoete gerechten en jams gemaakt; ze staan bekend als bijzondere delicatesse. Maar als je iets van deze pompoenen wilt maken zonder veel suiker, dan is er weinig te vinden. Terwijl er lekkere chutney's van te maken zijn!
Porties Prep Tijd
6 jampotten 2 uur
Kook Tijd
1 uur
Porties Prep Tijd
6 jampotten 2 uur
Kook Tijd
1 uur
Ingrediënten
1000 gram vijgenbladpompoen
300 gram Rode ui
450 gram zoetzure appel
200 gram witte suiker
150 gram Witte wijnazijn
4 teentjes Knoflook
30 gram geraspte gember
2 theelepels Zout
Porties:
Instructies
  1. Een vijgenbladpompoen is erg hard; je kunt hem nauwelijks snijden. Wel kun je hem open krijgen door hem te laten vallen, bijvoorbeeld op een stenen vloer. Zet de twee of meer onderdelen die je dan overhoudt een half uur in de oven op 180 graden.
  2. Vervolgens kun je de pompoen goed bewerken. Haal de pitten en gele zaadlijsten eruit, zodat je het witte vruchtvlees overhoudt. Maak hier moes van met een staafmixer.
  3. Zet een grote pan met een beetje olie of boter op een vuur en bak de kleingesneden ui en de geraspte knoflook hierin tot ze glazig zijn.
  4. Voeg dan alle andere ingrediënten toe, de appels in schijfjes en de gember fijn geraspt. Laat het geheel dan aan de kook komen en laat het een uurtje sudderen op een heel zacht vuur, zodat de smaken goed mengen. Als je de chutney te dik vindt en hij dreigt aan te branden, voeg dan een beetje water toe.
  5. Doe de chutney als deze nog gloeiend heet is in schone en zo steriel mogelijke potten (bijvoorbeeld door ze van tevoren 10 minuten in de oven op 115 graden te verwarmen). Je hebt nu een mooie chutneyvoorraad om de lange wintermaanden van te genieten.