Boterbonen schotel

boterbonenEen heerlijke boterbonen schotel op lauw warme rijstnoedel salade met een Oosters tintje. Dat is een hele mond vol voor gewoon een lekkere, makkelijke en gezonde boterbonen schotel voor 4 personen.

Boterbonen zijn de gele variant van sperziebonen. Ze is wat aromatischer en zachter van smaak, dan haar groene broer. Ze heten boterbonen omdat ze de room gele kleur van echte boter hebben. Niet te verwarren met de boterbonen die niet als peul, maar als peulvrucht gegeten worden. Dit zijn namelijk hele grote (en romige) witte bonen; lima bonen.

Door dit gerecht, voor de oplettende kijker, zitten ook wat groene sperziebonen. Tja, broer en zus op het bord combineren prima.

Wij zijn dol op noedels, ik heb standaard rijst noedels en mungbonen noedels (glas noedels) in huis. Ze zijn zo makkelijk in de bereiding en nemen alle smaak aan van wat je er doorheen mengt, dus een perfecte begeleider. Ik geeft dit gerecht een Oosters tintje mee. Ik gebruik daarbij wat sojasaus, mijn Oosterse kruidenmix, gebakken pistache en Oost Indische kers – bloemen.

Voor de foto ligt er 1 Oost Indische kers naast, maar voor de smaak verdeel ik over de hele schotel 3 bloemen voorzichtig in stukjes gescheurd. De Oost Indische kers heeft een beetje mierikswortel/radijs smaak. Lekker pittig en fris bij dit gerecht.

Als je geen Oosterse kruidenmix op voorraad hebt, kun je het vervangen door kerrie (madras) of gebruik een curry boemboe (bij voorkeur geel, daar zit namelijk vaak ook kurkuma, korianderzaad, komijn, gember e.d. in).

Het is zomer en alle kruiden staan volop in groei & bloei. Ik dus verse verveine. Dit heeft een sterk citroen aroma en lijkt mij de perfecte garnering voor dit gerecht. Je kunt verveine ook gedroogd kopen, dan smaakt ze vaak nog net zo sterk als vers. Hij wordt vaak in thee gebruikt, maar het is ook lekker in gerechten, waar je normaal citroen- of limoenschil toe zou voegen. Als je nu niet beschikt over verveine, vervang het dan door een beetje citroen- of limoenschil rasp.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Snijplank, mes, pan en kom.

Recept Boterbonen schotel

Boterbonen schotel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een heerlijke boterbonen schotel op lauw warme rijstnoedel salade met een Oosters tintje. Dat is een hele mond vol voor gewoon een lekkere, makkelijke en gezonde boterbonen schotel voor 4 personen.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Boterbonen schotel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een heerlijke boterbonen schotel op lauw warme rijstnoedel salade met een Oosters tintje. Dat is een hele mond vol voor gewoon een lekkere, makkelijke en gezonde boterbonen schotel voor 4 personen.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
600 gram Boterbonen
2 eetlepels Verveine
3 eetlepels Pistache nootjes (gepeld)
200 gram Rijstmie
1 eetlepel Sesamolie
3 eetlepel Rijstazijn
1 eetlepel Soja saus
2 theelepel Oosterse kruidenmix
3 Oost Indische Kers (bloem)
Peper en zout naar smaak
Porties: personen
Instructies
  1. Kook 1 liter water in een waterkoker of pan. Doe de noedels in een kom, giet het kokende water erover en laat het weken.
  2. Ondertussen bereid je de boterbonen. Was de bonen en snijd kop & kont er vanaf. Breek ze niet, maar kook ze heel (dit vind ik in dit gerecht mooier). Doe ze in een pan met ruim water. Breng het aan de kook en kook de bonen ca. 12 minuten (tot ze beetgaar zijn).
  3. Doe een halve eetlepel sesamolie in een pan en bak de pistachenootjes met 1 theelepel Oosterse kruidenmix een minuut of 3 en laat afkoelen.
  4. Maak een dressing van de rest van de Oosterse Kruidenmix, sesamolie, rijstazijn en sojasaus.
  5. Was de verveine en snijd ze fijn tot je 2 eetlepels fijngesneden klaar hebt liggen.
  6. Giet de rijstnoedels af en roer de dressing erdoor. Leg ze op een groot bord of in een schaal.

    Giet de bonen af en leg ze bovenop de rijstnoedels. Verdeel de pistachenootjes en de verveine erover. Tot slot verdeel je de bloemen over de boterbonen schotel en je hebt weer een koningsmaal op tafel gezet!
  7. Mocht je er nu per se vlees bij willen eten, smaakt wit vlees (varkenshaas, karbonade, kipfilet, kippedijtjes of kalkoen) hier heerlijk bij.