Boter peentjes

bospeen wordt boter peentjesIk had van die echte robuuste bospeen met plekken en uitlopers uit de moestuin. Bospeen met karakter! Dit bospeentje was niet voor even wassen en zo uit het vuistje, hier moest duidelijk mee gekookt worden. Gelukkig vind ik dat nu helemaal geen straf.

Normaal zou ik gaan voor een ovenschotel met een beetje olijfolie en tijm 15 minuten op 200 graden en klaar. Vandaag had ik zin in iets zachters en romiger. Het werden boter peentjes met citroen tijm en verveine. Daarbij gebakken aardappeltjes en een stukje kipfilet.

Hoe de wortel oranje werd

Bospeen komt in verschillende kleuren van wit, geel, rood, roze tot paars en natuurlijk in oranje. Er zijn verschillende verhalen over hoe de peen oranje werd. Het mooiste verhaal heeft een Nederlandse achtergrond. Dit is mijn waarheid en zal ik ook met jullie delen.

De bospeen komt oorspronkelijk uit Iran. Door de overzeese handel gingen deze wortels de wereld over. De V.O.C bracht bospeen naar Nederland. Omdat wij ook toen al handige boeren waren, is de wortel in de 17e eeuw gekweekt als oranje wortel. Dit was een eerbetoon aan Willem van Oranje, die ons bevrijdde van de Spanjaarden. Dit had een dubbele betekenis. Het Spaanse soldatenvoedsel bevatte namelijk veel wortelen (hutspot), deze wortelen waren toen nog wit.

De oranje wortel was bovendien groter en zoeter (beter) van smaak, dan zijn soortgenoten. Door de overzeese handel werd deze oranje bospeen nu de wereld overgebracht. Hij was niet alleen de kleur van onze “vader des vaderland”, maar hij was ook de meest populaire variant. Zo heeft Nederland symbolisch de hele wereld veroverd. Wij hebben onze eer in plantveredeling over de eeuwen heen hooggehouden, want alle recente rassen die nu nog worden geteeld vinden hun oorsprong in Nederland.

Genoeg geschiedenis, over tot een lekker maaltje! In de lente hebben we sappige bospeen, lekker in de salade of (met een dipsausje) rauw. Tegen de herfst veranderd de sappige bospeen in een karaktervolle variant en in de winter kunnen we nog steeds genieten van de winterwortel! Welke in mijn mening overigens het meest geschikt is voor hutspot. Het hele jaar worteltjes dus 😉

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: pan, snijplank en mes

Recept Boter peentjes van bospeen

Boter peentjes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Boter peentjes met een vleugje citroen van verveine en citroen tijm. Lekker bij een gebakken aardappeltje en een stukje kipfilet.
Porties Bereidingstijd
3 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Bereidingstijd
3 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Boter peentjes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Boter peentjes met een vleugje citroen van verveine en citroen tijm. Lekker bij een gebakken aardappeltje en een stukje kipfilet.
Porties Bereidingstijd
3 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Bereidingstijd
3 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
1 bos Bospeen ca. 500 gram
1 eetlepel Verveine
1 eetlepel Citroen tijm
1 eetlepel Roomboter
Peper en zout (naar smaak)
Instructies
  1. Schil de peen en snijd eventuele plekjes eraf. Was de peen, doe ze over in de pan en zet ze onder water.

    Breng de peen aan de kook en laat ze 20 minuten garen.

    Ondertussen was je de Verveine en Citroentijm. Snijd de kruiden fijn.
  2. Zet het vuur na 20 minuten op de zachtste stand. Giet je de peentjes af en zet de pan terug op het vuur. Voeg nu de kruiden en de boter toe. Roer het geheel goed door. Maak het af met peper en zout (naar smaak).