Boerenkoolchips met Hollandse eenvoud, het temperament van warmere oorden, waarin bitters in balans zijn met zoet en zuur.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

Dé rage in Amerika van 2010 was boerenkoolchips. Het waaide over naar de rest van de wereld en nu liggen ze zelfs in zakjes in de schappen van onze supermarkten. De lekkerste boerenkool komt van Hollandse bodem, na een nachtje vorst. Het recept voor boerenkoolchips mag dan ook niet ontbreken!

Je kunt boerenkool 1-op-1 vervangen door palmkool. Deze vergeten groente is inmiddels weer terug van weggeweest en naast de schappen van landwinkels en de Ekoplaza ook gewoon weer in de supermarkt te vinden. Hij smaakt naar boerenkool en is ook als zodanig te bereiden.

In mijn groente pakket zit een halve kilo boerenkool met een paarse gloed. Hij is alleen al prachtig om te zien, laat staan hoe hij zal smaken! Ik ga 300 gram gebruiken voor de chips. Van de rest van de boerenkool maak ik een ouderwetse stamppot

Boerenkool stamppot (voor 2 personen)

Schil 350 à 400 gram kruimige aardappel, snijd ze in grove stukjes en kook ze gaar. Snijd de boerenkool in fijne reepjes. Als de aardappelen 10 minuten koken, kan de boerenkool erbij. Kook de boerenkool met de aardappelen nog ca. 10 à 15 minuten. Giet af en stamp het geheel met 1 eetlepel roomboter of olijfolie tot een smeuïge massa. Lekker vegetarisch met een beetje sambal en saffraan uien. Ook heerlijk om er ambachtelijke rookworst van de boer bij te serveren. De Hooijerij in de Bilt heeft bijvoorbeeld fantastische rookworsten!

Boerenkoolchips

Terug naar de boerenkoolchips. Hiervan zijn inmiddels veel recepten te vinden. Groentechips zijn in opmars en ik moet eerlijk bekennen, dat ik fan ben. Zo maakte ik al zelf aardappelchips, maar ook chips van rode melde, klaroen en choi (allen spinazie soorten). Dit assortiment zal de komende tijd vast nog aangevuld worden met chips van bijvoorbeeld aardperen, asperges en pompoen...

Boerenkoolchips zijn vrij heftig van smaak, dit komt vooral door de boerenkool. Hij kan dus wel wat kruiden hebben! Ik kies voor een mix van sambal, sesamolie, koolzaadolie (olijfolie geeft extra bitters en die heeft de boerenkool echt al genoeg van zichzelf) en zeezout. Verder maak ik er een dipsaus bij van mayonaise, sambal en rijstazijn. Boerenkoolchips met Hollandse eenvoud, het temperament van warmere oorden, waarin bitters in balans zijn met zoet en zuur.