
Boerenkoolchips met Hollandse eenvoud, het temperament van warmere oorden, waarin bitters in balans zijn met zoet en zuur.
Porties | Prep Tijd |
6 personen | 5 minuten |
Kook Tijd |
10 minuten |
|
|
![]() |
Boerenkoolchips met Hollandse eenvoud, het temperament van warmere oorden, waarin bitters in balans zijn met zoet en zuur.
|
Ingrediënten
300 gram
Boerenkool of palmkool
1 eetlepel
Sesamolie
1 eetlepel
Koolzaadolie
1 theelepel
Zeezout (of breng op smaak naar eigen inzicht)
Porties: personen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de Boerenkool en scheur het blad in stukjes van ca. 2 cm bij 2 cm. Doe het blad over in een slacentrifuge en maak het goed droog (dep zo nodig nog na met een schone, droge theedoek). - Doe de olie en sambal in een mengkom samen met de boerenkool. Meng met je handen goed door, zodat elk blad net een filmpje olie en sambal heeft.
Leg de boerenkool op een bakplaat, bedekt met bakpapier en strooi het zeezout erover. Laat de blaadjes zo weinig mogelijk (liefst helemaal niet) overlappen.
Bak de boerenkoolchips 8 tot maximaal 10 minuten op 180 graden. Houd ze goed in de gaten, ze mogen niet aanbranden!
Maak ondertussen een dipsaus van 2 ruime eetlepels mayonaise, 1 theelepel sambal, 2 theelepels rijstazijn en zout naar smaak. - De chips zijn nu super krokant en smelten op je tong. Is dit niet het geval, dan schuif je ze nogmaals 5 minuten in de oven (elke oven heeft een beetje zijn eigen werkwijze...) .
Je moet ze direct serveren en kunt ze, ongeacht wat beweerd wordt op verschillende sites, NIET bewaren zonder te veel smaakverlies.