Bloemige tomatensalade

bloemige tomatensaladeDeze bloemige tomatensalade ontstond, zoals veel van mijn recepten, eerst in mijn gedachten. Ik liep met een moestuinSTER in de Bilt, door haar eetbare bloementuin. Prachtige korenbloemen, goudsbloemen, komkommerkruid en Oost Indische kers mocht ik meenemen. Vooral de laatste is erg smaakvol, de rest is vooral voor “het oog” in deze salade. In mijn Landgoed pakket van Landgoed Vollenhoven zat deze week een bosje rucola en thuis had ik nog kleine snoeptomaatjes. Dit moest samen met de bloemen dan de basis gaan vormen.

Ik maak er een dressing bij van Balsamico en koolzaadolie. Je kunt ook olijfolie gebruiken, maar koolzaad is zo’n mooi Hollands product. Deze olie heeft iets boter- en nootachtigs en mooie combinatie met de frisse ingrediënten van deze bloemige tomatensalade. Ik gebruik balsamico omdat deze azijn as het ware de smaak uit de tomaten naar voren haalt. Als je peper en zout wil toevoegen doe dit dan pas als het op het bord ligt, of vlak voor je de salade serveert. Anders verlept de sla, maar vooral de blaadjes van de bloemen zijn natuurlijk heel kwetsbaar.

Op woensdagmiddagen en zaterdagen is Landgoed Eyckenstein open voor winkelend publiek. Agnes Looman heeft op het landgoed een uitgebreide kruidentuin in beheer. Hier staan kruiden en bloemen voor in de thee, die ze droogt en ook verkoopt. Ze maakt er ook allerlei zalfjes en oliën van. Grote kans dat je daar deze of andere eetbare bloemen kunt vinden. zonder de bloemen is de salade overigens ook lekker. Bij Landgoed Eykenstein koop ik nog een bosje radijs en zo heb ik alles voor deze bloemige tomatensalade bij de hand.

Mocht hij op het lunchmenu staan, zou ik er een lekkere volkoren boterham bij roosteren en hem dik beleggen met een lik raapstelen pesto. Dit past goed bij de pittige rucola en Oost Indische kers!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: Snijplank en mes

Recept Bloemige tomatensalade

Bloemige tomatensalade
Bloemige tomatensalade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prachtige korenbloemen, goudsbloemen, komkommerkruid en Oost Indische kers maken van een simpele salade een mooie en vooral lekkere bloemige tomatensalade.
Porties
2 personen
Kook Tijd
10 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
10 minuten
Bloemige tomatensalade
Bloemige tomatensalade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prachtige korenbloemen, goudsbloemen, komkommerkruid en Oost Indische kers maken van een simpele salade een mooie en vooral lekkere bloemige tomatensalade.
Porties
2 personen
Kook Tijd
10 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
1 Korenbloem bloem
1 Goudsbloem bloem
2 Oost Indische Kers blad en bloem
4 Radijs
6 Tomaten (Romaatjes of Cherry tomaatjes)
1 handvol Rucola
2 eetlepel Koolzaadolie extra vierge
1 eetlepel Balsamico
Peper en zout naar smaak toevoegen
Porties: personen
Instructies
  1. Pluk de bloemblaadjes en was ze. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  2. Was de rucola.
  3. Snijd de radijsjes in lucifertjes en de romaatjes in kwarten.
  4. Doe de koolzaadolie en balsamico met peper en zout in een kom en klop er met een garde een dressing van.
  5. Doe de romaat, radijs en rucola en bladgroen van de Oost Indische kers in de kom en roer (met je handen) de dressing goed door de ingrediënten. Voeg op het laatst de bloemblaadjes toe en serveer de salade direct.