Bliksemse burger
Een witte bonenburger met frisse stukjes appel en een dot mosterd. Heerlijke Hollandse smaken in elk seizoen.
Porties Prep Tijd
4burgers 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
4burgers 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 30minuten
Ingrediënten
  • 1blikje Witte bonen
  • 1stuks Appelmidden/klein formaat
  • 1stuks Uimidden/groot formaat
  • 1eetlepel Mosterdniet te zuinig 😉
  • 1stuks Ei
  • 2eetlepels Bloemik gebruik zelf glutenvrij, maar gewone bloem is ook goed
  • 2eetlepels Verse kruidenRozemarijn, tijm, peterselie of dille bijvoorbeeld
Instructies
  1. Laat de witte bonen uitlekken en doe de bonen in een schaal. Prak ze een beetje fijn met een stamppot stamper of een vork. Hoeft geen fijne puree te worden.
  2. Snijd de ui in kleine blokjes en bak ze tot ze zacht zijn en een beetje kleur hebben gekregen. Laat ze even afkoelen.
  3. Snijd ondertussen de appel in kleine blokjes (ca. 3-5 mm) of hak ze in kleine stukjes (ca. 3-5 mm). Echt lekker fijn dus!!
  4. Was en hak de verse kruiden.
  5. Doe de appel bij de bonen. Voeg de mosterd toe, de gebakken uit en kruiden. Roer het beslagje even goed door met een pollepel.
  6. Voeg nu de ei toe en roer weer door. Het is nu een beetje vloeibaar geworden. Dit trekken we recht door als laatste de bloem toe te voegen. Ik voeg geen peper of zout toe. Voor mij is dat de mosterd, maar breng het gerust nog hoger op smaak met een beetje peper en zout. De bonen kunnen dit best hebben.
  7. Zet het beslag even een half uur tot een uur in de koelkast (langer mag ook). Het bonenbeslag moet in ieder geval goed koud zijn voor we het gaan bakken.
  8. maak er burgers van die in formaat zo ongeveer gelijk zijn. Bak ze in een paar eetlepels olie tot ze mooi (goud) bruin zijn. Mijn burger in de zomer (slechts een suggestie… GO WILD!): glutenvrije bol met sesamtopping, waarvan de binnenzijde even kort geroosterd is. Salade van geraspte wortel en courgette met een honingmosterd dressing van 3 el olie, 1 el citroensap, 1 tl mosterd, 1 tl honing en peper/zout naar smaak. Vervolgens de Bliksemse bonenburger, paar ringen rode ui, kerstomaatjes of een plakje tomaat, rode paprika, augurk, avocado en tot slot nog een beetje mayonaise, ketchup en mosterd Heb je groenten over (gaat niet alles op je burgers)? Meng wat je over hebt door elkaar en je hebt de volgende dag een heerlijke lunchsalade. Voeg eventueel de volgende dag nog een blaadje sla toe.