Hete bliksem is oorspronkelijk een stamppot met witte bonen en appel. De appel wordt meegekookt en wordt door zijn hoge vochtpercentage erg heet. Zo heet dat men bij het opdienen nog wel eens de mond verbrandde. Daar komt vermoedelijk de naam hete bliksem vandaan. Dit gerecht is de inspiratie voor mijn bliksemse burger.
Ik maakte per ongeluk een blikje witte bonen open (ik dacht linzen te pakken) en nu het 30 graden is heb ik niet heel veel zin in alle stoofschotels, soepen óf Hete Bliksem waar deze jongens lekker in zijn. Ik bedacht me dat een ‘bliksemse burger’ wel lekker zou smaken en ging aan de slag!
Dit is een vegetarische burger, MAAAAAAR:
- Je kunt hem gemakkelijk vegan maken door het ei te vervangen met 1 el mais-, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel vermengd/opgelost in 2 el van het bonenwater uit het blikje
- ook de carnivoor kan zijn hartje sneller laten kloppen door er een plakje knapperig gebakken bacon op te leggen. Natuurlijk wel van een varkentje dat een goed leven heeft gehad en op een verantwoorde manier met de natuur samen mag leven, bijvoorbeeld van Josse’s buitengewone varkens.
Je kunt van het bonenbeslag ook balletjes draaien, voor een lekkere vegetarische spaghetti met ‘beanballs’ of gewoon als vleesvervanger bij een willekeurige maaltijd. Je hebt genoeg beslag voor 4 grote burgers of 6 kleintjes. Ze vriezen goed in, je hoeft dus geen eters uit te nodigen of restjes weg te gooien 😉
Porties | Bereidingstijd |
4 burgers | 10 minuten |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
10 minuten | 30 minuten |
|
|
Een witte bonenburger met frisse stukjes appel en een dot mosterd. Heerlijke Hollandse smaken in elk seizoen.
|
- Laat de witte bonen uitlekken en doe de bonen in een schaal. Prak ze een beetje fijn met een stamppot stamper of een vork. Hoeft geen fijne puree te worden.
- Snijd de ui in kleine blokjes en bak ze tot ze zacht zijn en een beetje kleur hebben gekregen. Laat ze even afkoelen.
- Snijd ondertussen de appel in kleine blokjes (ca. 3-5 mm) of hak ze in kleine stukjes (ca. 3-5 mm). Echt lekker fijn dus!!
- Was en hak de verse kruiden.
- Doe de appel bij de bonen. Voeg de mosterd toe, de gebakken uit en kruiden. Roer het beslagje even goed door met een pollepel.
- Voeg nu de ei toe en roer weer door. Het is nu een beetje vloeibaar geworden. Dit trekken we recht door als laatste de bloem toe te voegen. Ik voeg geen peper of zout toe. Voor mij is dat de mosterd, maar breng het gerust nog hoger op smaak met een beetje peper en zout. De bonen kunnen dit best hebben.
- Zet het beslag even een half uur tot een uur in de koelkast (langer mag ook). Het bonenbeslag moet in ieder geval goed koud zijn voor we het gaan bakken.
- maak er burgers van die in formaat zo ongeveer gelijk zijn. Bak ze in een paar eetlepels olie tot ze mooi (goud) bruin zijn.Mijn burger in de zomer (slechts een suggestie... GO WILD!): glutenvrije bol met sesamtopping, waarvan de binnenzijde even kort geroosterd is. Salade van geraspte wortel en courgette met een honingmosterd dressing van 3 el olie, 1 el citroensap, 1 tl mosterd, 1 tl honing en peper/zout naar smaak. Vervolgens de Bliksemse bonenburger, paar ringen rode ui, kerstomaatjes of een plakje tomaat, rode paprika, augurk, avocado en tot slot nog een beetje mayonaise, ketchup en mosterdHeb je groenten over (gaat niet alles op je burgers)? Meng wat je over hebt door elkaar en je hebt de volgende dag een heerlijke lunchsalade. Voeg eventueel de volgende dag nog een blaadje sla toe.