Biltse spareribs! In een zeer smakelijke bouillon van jenever besjes, knoflook, ui, karwij, tijm, kruidnagel, venkelzaadjes en laurier gegaard. Vervolgens nog even gekarameliseerd in de oven

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: pan, mes, snijplank en oven.

Mijn oma vertelde dat ze vroeger heel soms ook spareribs (krabbetjes) mocht halen bij de slager. Dat was dan echt een feestje! Mijn oma's moeder stoofde de spareribs (krabbetjes) heel lang en dan aten ze ze "gewoon zo" en soms met brood.

Mijn spareribs worden, voordat ze in de oven (of op de BBQ) hun krokante jasje krijgen, in bouillon gegaard. Daardoor worden ze botermals. Daarna snijd ik korte ribben per 2 af en de wat langere ribben per 1 af. Dit eet gewoon een stuk gemakkelijker. Dan vries ik wat ik nu niet nodig heb in, nadat ze zijn afgekoeld. Altijd handig voor een makkelijke maandag!

De spareribs Bouillon (het kookvocht) is echt te lekker om weg te gooien. Deze bij voorkeur als ijsblokjes invriezen om sauzen en stoofschotels op smaak te brengen. Natuurlijk is het ook een lekkere soepbasis. Ik vries daarom altijd ca. een liter in 1 grote bak of zak om later een snelle erwtensoep mee te maken, de rest worden bouillon -ijsblokjes.

Ik kan me helemaal scheel eten aan deze spareribs, met als gevolg dat ik de rest van de avond voor spek en bonen tel... Daarom zorg ik altijd voor een superlekker en licht bijgerecht, zodat ik me kan beheersen. In dit geval een salade van geblancheerde (2 minuten koken en direct afkoelen in koud water) groene bonen en peultjes, dungesneden venkel, eventueel nog sla uit het seizoen en een citrus- knoflookdressing.