
Biltse spareribs! In een zeer smakelijke bouillon van jenever besjes, knoflook, ui, karwij, tijm, kruidnagel, venkelzaadjes en laurier gegaard. Vervolgens nog even gekarameliseerd in de oven door z'n jasje van abrikozenjam, gember, rode peper, honing en appelazijn.
Porties | Prep Tijd |
4 personen | 20 minuten |
Kook Tijd |
1,5 uur |
|
|
![]() |
Biltse spareribs! In een zeer smakelijke bouillon van jenever besjes, knoflook, ui, karwij, tijm, kruidnagel, venkelzaadjes en laurier gegaard. Vervolgens nog even gekarameliseerd in de oven door z'n jasje van abrikozenjam, gember, rode peper, honing en appelazijn.
|
Ingrediënten
2 kilo
Spareribs
4 liter
Water
2 theelepel
Venkelzaadjes
2 theelepel
Karwij
1 theelepel
Tijm
2 blad
Laurier
3
Ui
3 teen
Knoflook
2 eetlepel
Jeneverbessen
5 eetlepels
Abrikozenjam (of pruimenjam)
1 theelepel
Tijm
1 theelepel
Gemberpoeder
1 eetlepel
Honing
2 eetlepel
Appelazijn
Porties: personen
Instructies
- Pel de uien en de knoflook. Snijd de knoflook in plakjes en de ui in halve ringen. Doe 1 eetlepel olie en een pan (die groot genoeg is om de spareribs er straks plat bij te leggen). Fruit de ui. Voeg als de ui glazig is ook de knoflook toe en blus af met het water.
- Maak nu de bouillon af door de venkelzaadjes, karwij, 1 theelepel tijm, 3 kruidnagels, jeneverbessen en 2 blaadjes laurier toe te voegen aan het water met de ui en knoflook. Roer goed door en breng aan de kook om het 20 minuten zachtjes te laten pruttelen.
- Voeg nu de spareribs toe. De spareribs moeten onder water staan. Mocht dit niet zo zijn, voeg dan nu een beetje extra water toe. Breng het water terug aan de kook en laat het daarna weer zachtjes pruttelen. De spareribs zijn na een uur gaar.
- Maak nu het jasje van abrikozenjam. Roer de abrikozenjam los met de honing en appelazijn. Voeg dan de gember en tijm toe. Hak de rode peper fijn (ik verwijder de zaadlijst eerst, maar als je van pittig houd laat je ze zitten). Doe de peper er ook bij en roer alles nog even goed door.
- Haal ze voorzichtig uit de pan, ze zijn teer geworden door het koken, dus laat ze niet uit elkaar vallen. Leg ze op de vleeskant en snijd ze nu tussen de ribben per stuk of per 2 af. Gebruik hiervoor een zeer scherp mes!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Voorzie de spareribs van een laagje abrikozensaus. Wat je over hebt, serveer je op tafel bij de spareribs als dipsaus!
- Leg ze op een bakplaat met de vleeskant naar boven en bak ze in 15 minuten mooi bruin en krokant.