Bietensalsa, of de iets fijner gesneden "bietentapenade", is lekker met zomer- en winterbietjes.
Bietensalsa op een stukje stokbrood als een hapje. Of met een geroosterd stukje vis, bijvoorbeeld sardientjes, op de BBQ. In de winter eet ik het vooral bij gepofte pompoen, maar ook gerust bij een lekker stukje biefstuk. Er is dus niets mis mee, om het hele jaar door deze bietensalsa in je koelkast te hebben.
Je kunt met de olijven variëren, gebruik vooral de olijven die jij lekker vind, dat werkt altijd het beste. Omdat olijven behoorlijk smaakbepalend zijn en ik het vaak maak, ben ik gaan variëren. Als ik echt even oplet, doe ik het volgende:
- Bietensalsa met gestoofde of gepofte groenten en bij visgerechten - gebruik groene olijven
- Bietensalsa (evt fijner gesneden als tapenade) voor op toast - gebruik taggiasche olijven
- Bietensalsa bij vleesgerechten - gebruik zwarte olijven of milde groene olijven (olijven die wat lager zijn in z'n zuren)
Welke olijven precies in de salsa gaan, blijven ook bij mij nog het meest afhankelijk van wat ik op dat moment in huis heb.
Ik heb het al eerder bij bietenrecepten op Proefjeregio geschreven, maar als ik bieten in huis haal, heb ik de gewoonte om ze gelijk te garen. Zomerbietjes zijn in ca. 20 minuten gaar en de wat stevigere winterbieten hebben wel 40 minuten nodig. Ik kook bieten ongeschild en leg ze dan, eenmaal afgekoeld, maximaal 3 dagen in de koelkast / 3 weken in de diepvries. Als ik zin heb in bieten, heb ik namelijk geen zin in al het voorwerk en als ze eenmaal gekookt en afgekoeld zijn is de rest een “peulenschil”.
TIP: Bieten schil je onder water – Zet de koude kraan aan / of vul een kom met water. Wrijf de schil van de biet onder (het stromende) water zo van de biet af. Het water voorkomt dat je nog een week ziet dat je bieten gegeten hebt…