Bietenbrood, goed gevuld brood en toch ook rijkelijk belegd met natuurlijk nog meer bieten! Voor mensen zoals ik, die maar geen genoeg kunnen krijgen van deze te gekke groente.

proef je regio

 

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Snijplank, lepel, mes, grove rasp en mengkom.

bietenbroodGelukkig zijn er zomer en winter bieten. Dit recept is dan ook voor zo'n beetje het hele jaar met lokale bietjes te maken.

Beetje gekke gewoonte misschien, maar ik kook bieten eigenlijk altijd voor (in de schil). Daarna, eenmaal afgekoeld, bewaar ik ze maximaal 3 dagen in de koelkast of 3 weken in de diepvries. Als ik zin heb in bieten, heb ik namelijk geen zin in al het voorwerk. Als ze eenmaal gekookt en afgekoeld zijn is de rest een “peulenschil”.

TIP: Schillen onder water – Zet de koude kraan aan / of vul een kom met water en wrijf de schil van de biet onder (het stromende) water zo van de biet af. Het water voorkomt dat je nog een week ziet dat je bieten gegeten hebt…

De basis van het bietenbrood is meel met bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel), melk, eieren, en bietjes. Daarna kun je geheel naar eigen smaak variëren. Ik bak vandaag samen met een vriendin. Ze is weliswaar geen fan van koken, maar wel van bieten (of kroten, zoals ze ze in Rotterdam noemen). Uit haar voorraad, gesorteerd op alfabetische volgorde, voegen wij in ieder geval feta toe. Verder ook olijven, salie en een beetje tijm. Tot slot besluiten we er nog een uitje doorheen te roeren en dan doet de oven de rest van het werk.

Dan maken wij, beter gezegd ik, nog even snel een bieten salsa met zwarte olijven. Deze hoort wat ons betreft samen met wat ambachtelijke roomboter op een sneetje verse warme bietenbrood. Als dit heerlijke broodje uit de oven komt is het tijd voor de lunch. Lekker eten doen we gelukkig allebei graag 😉