Bietenbrood

Bietenbrood, goed gevuld brood en toch ook rijkelijk belegd met natuurlijk nog meer bieten! Voor mensen zoals ik, die maar geen genoeg kunnen krijgen van deze te gekke groente.

proef je regio

 

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Snijplank, lepel, mes, grove rasp en mengkom.

bietenbroodGelukkig zijn er zomer en winter bieten. Dit recept is dan ook voor zo'n beetje het hele jaar met lokale bietjes te maken.

Beetje gekke gewoonte misschien, maar ik kook bieten eigenlijk altijd voor (in de schil). Daarna, eenmaal afgekoeld, bewaar ik ze maximaal 3 dagen in de koelkast of 3 weken in de diepvries. Als ik zin heb in bieten, heb ik namelijk geen zin in al het voorwerk. Als ze eenmaal gekookt en afgekoeld zijn is de rest een “peulenschil”.

TIP: Schillen onder water – Zet de koude kraan aan / of vul een kom met water en wrijf de schil van de biet onder (het stromende) water zo van de biet af. Het water voorkomt dat je nog een week ziet dat je bieten gegeten hebt…

De basis van het bietenbrood is meel met bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel), melk, eieren, en bietjes. Daarna kun je geheel naar eigen smaak variëren. Ik bak vandaag samen met een vriendin. Ze is weliswaar geen fan van koken, maar wel van bieten (of kroten, zoals ze ze in Rotterdam noemen). Uit haar voorraad, gesorteerd op alfabetische volgorde, voegen wij in ieder geval feta toe. Verder ook olijven, salie en een beetje tijm. Tot slot besluiten we er nog een uitje doorheen te roeren en dan doet de oven de rest van het werk.

Dan maken wij, beter gezegd ik, nog even snel een bieten salsa met zwarte olijven. Deze hoort wat ons betreft samen met wat ambachtelijke roomboter op een sneetje verse warme bietenbrood. Als dit heerlijke broodje uit de oven komt is het tijd voor de lunch. Lekker eten doen we gelukkig allebei graag 😉

Bietenbrood
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Bietenbrood, goed gevuld brood en toch ook rijkelijk belegd met natuurlijk nog meer bieten! Voor mensen zoals ik, die maar geen genoeg kunnen krijgen van deze te gekke groente.
Porties Bereidingstijd
1 brood 20 min
Kook Tijd
1 uur
Porties Bereidingstijd
1 brood 20 min
Kook Tijd
1 uur
Bietenbrood
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Bietenbrood, goed gevuld brood en toch ook rijkelijk belegd met natuurlijk nog meer bieten! Voor mensen zoals ik, die maar geen genoeg kunnen krijgen van deze te gekke groente.
Porties Bereidingstijd
1 brood 20 min
Kook Tijd
1 uur
Porties Bereidingstijd
1 brood 20 min
Kook Tijd
1 uur
Ingrediënten
250 gram Meel
1,5 theelepel Bakpoeder
1 Ei
120 mililiter Melk
3 Bieten midden tot groot
6 blad Salie
80 gram Feta
1 theelepel Tijm
1 hand Olijven (uitgelekt)
1 Ui
0,5 theelepel Zout
Instructies
  1. Maak de bieten een beetje schoon en kook ze in de schil gaar:

    Winterbieten: ca 1,5 uur zachtjes pruttelen

    Zomerbieten: ca 40 minuten zachtjes pruttelen
  2. Ontdoe de bieten onder stromend koud water van de schil. Je wrijft de schil er als het goed is zo vanaf, eventueel kun je hierbij een mesje gebruiken. Laat de bieten even afkoelen.
  3. Het wordt een roerbeslag. Je hebt dus geen mixer nodig. Rasp de bieten in een grote mengkom. Snipper de ui en doe ze bij de bieten. Snijd de olijven in plakjes en doe ze bij de bieten. Roer dit even door.
  4. Snijd de salie in reepjes en voeg ze samen met de tijm en het zout toe aan de bieten. Nu mag ook het eitje erbij en roer het even door.
  5. Meng de bakpoeder met het meel en schuif het op de bieten (NOG NIET DOOR ROEREN) Brokkel de feta erover, zodat ze in de meel valt. Dit zorgt ervoor dat de feta bij het bakken niet allemaal naar de bodem zakt. Roer alles weer goed door. Voeg de melk toe en roer tot het 1 geheel is.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Leg in een cake blik een bakpapiertje en vet het voor de zekerheid ook nog even goed in. Giet het beslag in het cake blik. Bak dit bietenbrood in de voorverwarmde oven in ca 50 minuten tot 1 uur gaar. Je kunt controleren of hij gaar is door hem met een prikker in te prikken.