Een lekkere frisse bieten salade met appel, een 2 sjalotjes en balsamico dressing. Dit is een van mijn favoriete salades!
De frisse appel is een mooie tegenhanger van de aardse bieten. Daarbij is balsamico azijn dé azijn om bieten mee op smaak te brengen. Op de een of andere manier is dit een goed huwelijk van smaken. Bieten salade is een perfect bijgerechtje bij veel maaltijden. Voor mij vervangt dit gerechtje de aardappelen, rijst of pasta bij een maaltijd. Bijvoorbeeld bij de Kapucijners met basilicum. Ik gebruik dit gerecht ook vaak als basis voor een pastasalade. Lekker bij de BBQ, maar op deze manier is het ook een prima lunchgerecht. Voeg voor de pastasalade 100 gram penne, een handje peterselie en/of bieslook en 2 eetlepels mayonaise toe aan de bieten salade.
Beetje gekke gewoonte misschien, maar ik kook bieten eigenlijk altijd voor (in de schil) en leg ze dan, eenmaal afgekoeld, maximaal 3 dagen in de koelkast / 3 weken in de diepvries. Als ik zin heb in bieten, heb ik namelijk geen zin in al het voorwerk en als ze eenmaal gekookt en afgekoeld zijn is de rest een “peulenschil”.
TIP: Schillen onder water – Zet de koude kraan aan / of vul een kom met water en wrijf de schil van de biet onder (het stromende) water zo van de biet af. Het water voorkomt dat je nog een week ziet dat je bieten gegeten hebt…
Wat kun je allemaal met bieten? Hierbij wat suggesties:
- Bieten uit de oven: Snijd de bieten in partjes en bak ze in de oven met olijfolie en balsamico, peper en zout
- Bieten tapenade: Maal 1 à 2 bieten (afhankelijk van de grootte) in de blender fijn, hak er 2 eetlepels taggiasche olijven en een theelepel dragon door, breng verder op smaak met peper, zout en olijfolie.
- Bieten stamppot: Gelijke hoeveelheid bieten met een kruimige aardappel, jus en natuurlijk lekkere speklappen van een scharrelvarkentje.
- Bieten soep: 1 liter bouillon, 500 gram bieten, 20 gram platte peterselie (bewaar wat voor de garnering), peper en zout naar smaak. Alles in de blender malen tot een gladde soep. Beetje cliché, maar erg lekker om er een schepje crème fraîche in te leggen bij het serveren.
- Ingelegde bietjes, klik hier voor het recept.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: snijplank, mes |
Recept Bieten salade
Bieten salade
Stemmen: 4
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Een lekkere frisse bieten salade met appel, een 2 sjalotjes en balsamico dressing. Dit is een van mijn favoriete salades!
Porties |
Bereidingstijd |
4 Personen |
25 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
4 Personen |
25 minuten |
| |
| |
Bieten salade
Stemmen: 4
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Een lekkere frisse bieten salade met appel, een 2 sjalotjes en balsamico dressing. Dit is een van mijn favoriete salades!
Porties |
Bereidingstijd |
4 Personen |
25 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
4 Personen |
25 minuten |
| |
|
Instructies
Kook de bieten 25 minuten in de schil en koel ze af met koud water. Wrijf de schil van de bieten af (zie tip in de tekst hierboven) en snijd de bieten in blokjes.
Schil de appel en snijd hem in even grote blokjes als de bieten. Meng de appel gelijk met de bieten voordat hij de kans krijgt te verkleuren. Snipper de sjalotten en meng ze door de bieten en appel. Tot slot voeg je de olie en azijn toe. Maak het geheel af met peper en zout naar smaak.