Het is officieel herfst, de basilicum wil van het land en ik heb een hele tas vol! (ca. 250 gram) De rijke kruidnagel tonen van basilicum, maken het een van mijn favoriete kruiden. Ik gebruik het deze week ruim bij de avondmaaltijd, natuurlijk maak ik ook een pesto en het restant gaat met een neutrale olie in de blender. Zo kan ik nog maanden mijn gerechten met deze zomerse basilicumolie verrijken. (Bewaar in de koelkast)
Ik heb ook wat bijzonders in petto; Basilicum yoghurtijs met een dikke stroop van balsamico azijn, milde extra vierge olijfolie en om het af te maken nog wat met zout geroosterde pistache noten.
Of je er nu een ‘Sunday’ van maakt, zoals op de afbeelding rechts en hem op de bank eet bij een goede film, het zo uit je diepvriesdoos lepelt of er een mooi diner mee afsluit, basilicum yoghurtijs is hemels! Je zou na het basilicum yoghurtijs nog een kaasplankje kunnen serveren. Het is geen overmatig zoet of machtig nagerecht.
Ik speel vals door het yoghurtijs in de winkel te kopen. Ik vind ijs maken veel gedoe en zoek vaak een alternatieve oplossing. Sorbetijs is dus bij mij bevroren fruit met honing uit de blender en yoghurt- of roomijs komt vaak uit de winkel. Als je toch liever zelf yoghurtijs maakt, doe dit dan minimaal 1 dag van te voren. Je hebt niet per se een ijsmachine nodig. Hieronder mijn recept:
Yoghurtijs zelf maken? Voor dit recept heb je nodig: 2 dl volle yoghurt, 75 gram suiker en 250 ml slagroom. Je gaat als volgt te werk:
doe de suiker bij de slagroom en klop het tot het lobbig is (vla-achtig).
Spatel voorzichtig de yoghurt door de slagroom en zet het in de diepvries.
klop het mengsel elk halfuur door met een vork om de ijskristallen te breken tot het een smeuige yoghurtijs structuur heeft.
Kookgerei
Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: blender, kleine pan en koekepan
Recept Basilicum yoghurtijs met balsamico stroop
Basilicum yoghurtijs
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Basilicum yoghurtijs met een dikke stroop van balsamico azijn, milde extra vierge olijfolie en om het af te maken nog wat met zout geroosterde pistache noten.
Porties
Prep Tijd
4personen
10minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties
Prep Tijd
4personen
10minuten
Kook Tijd
20minuten
Basilicum yoghurtijs
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Basilicum yoghurtijs met een dikke stroop van balsamico azijn, milde extra vierge olijfolie en om het af te maken nog wat met zout geroosterde pistache noten.
Haal het yoghurtijs uit de diepvries. Het moet iets op kamertemperatuur komen (duurt ca. 15 minuten), zodat je de basilicum er goed door kunt roeren.
Was de basilicum, schud het uit en doe het met 1 eetlepel olijfolie in een blender. Mix tot het pulp is. Roer de basilicum door het yoghurtijs, tot het 1 geheel is. Zet het basilicum yoghurtijs terug in de vriezer.
Doe de balsamico azijn in een klein pannetje met 2 eetlepels suiker en kook het, al roerend, in tot stroop. Laat het in de pan helemaal afkoelen. (je zal zien dat het iets dikker wordt als het is afgekoeld). Vind je hem uiteindelijk nog niet dik genoeg zet je hem nog even terug op het vuur en kook je hem verder in. Laat hem opnieuw helemaal afkoelen. Warme stroop smelt je basilicum yoghurtijs sneller dan je wil...
Doe de pistachenootjes met het zout in een koekenpan en rooster tot de pistachenootjes goed beginnen te geuren. Houd ze in beweging, zodat ze niet aanbranden. Kneus de noten vervolgens licht in een vijzel of met de bolle kant van een grote lepel.
Haal het ijs 5 minuten van te voren uit de diepvries. Leg ondertussen de borden klaar. Schep een mooie bol ijs op elk bord. Schep 1 eetlepel olijfolie over het ijs en een eetlepel balsamico stroop. verdeel tot slot de nootjes over de borden en serveer direct.