Het asperge seizoen is weer begonnen! Iedereen heeft zo zijn eigen “klassieke” bereiding van asperges ham en ei en dit is mijn manier. Ik hou van simpel en puur koken. Geen saus Hollandaise dus, maar gewoon een gekookt eitje, goede ham en goede roomboter (van de landwinkel). In plaats van een zachte beenham, wil ik een hammetje met meer pit in het gerecht. Ik kies voor een licht gerookte rauwe ham. Voor sommigen zal dit vloeken op het bord zijn, maar wij vinden dit gewoon lekker en daar gaat het om. Bovendien hebben Bilthovense asperges zoveel smaak, dat ze het goed kunnen hebben.
Verstopt in het bos in Bilthoven ligt inderdaad een asperge boerderij. Voor asperges hoef je dus helemaal niet per se naar Limburg. In ons eigen Utrecht wordt zeer professioneel asperges geteeld. Het was al enkele weken een druk af en aan van auto’s in het bos en dat kon maar 1 ding betekenen; ASPERGES!
Ik ben persoonlijk fan van dikke aspergestelen en dan is de kop natuurlijk het meest smaakvol. Ik denk dat ik niet de enige ben met deze mening. Aan de balie kon ik namelijk kiezen uit de volgende opties: AAA, AA, A, dikke asperge koppen (!!!) en soepstelen. Mijn keuze was dus snel gemaakt en we eten vanavond dikke aspergekoppen met een klein beetje steel. Ik neem verder 6 slanke asperges mee, voor een delicaat soepje voor morgenmiddag en een doosje eitjes.
Ik heb ze per ongeluk te dik geschild (dunschiller kwijt)… Ik zag ze bij de boer naast de kassa liggen, de volgende keer koop ik er dus een dunschiller bij! Maar goed, ik heb een halve kilo en we zijn met z’n tweeën, we hebben wel genoeg.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: DUNSCHILLER, eiersnijder, snijplank en mes. |
Recept Asperges ham en ei
Asperges ham en ei
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Het asperge seizoen is weer begonnen! Iedereen heeft zo zijn eigen "klassieke" bereiding van asperges ham en ei en dit is mijn manier. Ik hou van simpel en puur koken. Geen saus Hollandaise dus, maar gewoon een gekookt eitje, goede ham en goede roomboter (van de landwinkel).
Porties |
Bereidingstijd |
2 Personen |
5 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
2 Personen |
5 minuten |
| |
| |
Asperges ham en ei
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Het asperge seizoen is weer begonnen! Iedereen heeft zo zijn eigen "klassieke" bereiding van asperges ham en ei en dit is mijn manier. Ik hou van simpel en puur koken. Geen saus Hollandaise dus, maar gewoon een gekookt eitje, goede ham en goede roomboter (van de landwinkel).
Porties |
Bereidingstijd |
2 Personen |
5 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
2 Personen |
5 minuten |
| |
|
Instructies
Was de aardappelen en kook ze in de schil gaar in ongeveer 20 minuten. Giet ze af en laat ze in de pan (van het vuur af) na stomen tot gebruik.
Zet vervolgens een pan met koud water en 2 eitjes op. kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard.
Schil ondertussen de asperges met een dunschiller.
Deze asperges komen direct van het land. 1 keer rond met de dunschiller is dus genoeg. Verder hoef je van de onderkant ook nauwelijks iets af te snijden, max 0,5 cm. Deze asperges krijgen namelijk niet de tijd om uit te drogen.
Doe de asperges in een grote pan met koud water en kook ze (afhankelijk van dikte) in ongeveer 15 minuten gaar.
Zet een pan op met een eetlepel boter.
Snijd de ham in kleine stukjes, schil de eieren en snijd ook deze in kleine stukjes (blokjes met een eiersnijder).
Doe de ham en ei bij de boter en voeg nog 1 eetlepel boter toe. Bak de ei en ham in de boter. Blus af met 2 tot 4 eetlepels asperge kookvocht. Nu heb je een "sausige" substantie van ham, ei en roomboter.