Deze appeltjes komen van mijn eigen appelboom. We eten ze lekker uit het vuistje, ze gaan door verschillende salades en natuurlijk zijn appels ook lekker in desserts en gebak, zie ook mijn Appelbol van vroeger. Wat misschien niet iedereen doet is er mee koken. Als je een (beetje onrijp) appeltje schilt en in partjes bakt met, tijm, peper en zout, heb je een heerlijke vervanger van de aardappel. Een Hollandsche klassieker is ook stamppot van aardappelen, witte bonen en appeltjes, natuurlijk met een lekker runderworstje erbij van Bureveldse koeien!
In het seizoen van koolrabi, bietjes en appels wilde ik een dressing maken die deze producten perfect bij elkaar zou brengen. Het is een appelsap dressing geworden met dragon. Houd alles rauw en je hebt met deze dressing een perfecte salade, hij smaakt ook lekker bij andere salades. De appelsap dressing werkt ook in warme gerechten. Kijk maar bij deze ovenschotel met koolrabi. De dressing brengt dit gerecht perfect op smaak!
De appelsap komt niet van onze eigen appelboom, maar natuurlijk wel van appeltjes uit de regio. Wij kopen meestal een 5 liter pak, met een tapje erop. Deze pakken appelsap passen precies op de bovenste plank van mijn koelkast en zo heb ik altijd een lekker koud glas appelsap, wanneer ik maar wil.
Schulp lijkt in deze regio zo’n beetje de grootste sap leverancier. Boeren uit de hele regio brengen daar hun grote of kleine oogst appels en Schulp zet het op pak en fles. De appelsap is natuur troebel en puur natuur. Het grappige is ook, dat geen enkel pak of fles appelsap hetzelfde smaakt. Soms hebben we het appelsap te pakken van een lading honingzoete appeltjes en dan weer een echt fris zure lading. Appels bestaan voor 90% uit water, het is dan ook de moeite waard om er appelsap van te maken. De pulp, die na het persen overblijft, gaat naar de overbuurman van Schulp. Deze overbuurman voert er weer zijn vee mee. Dat noem ik nog eens duurzaam!
Wat overigens ook lekker is; Vul je glas voor de helft met appelsap en vul aan met spa rood of ander bubbeltjeswater, zo heb je een (wat Duitsers noemen) Apfelschorle.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken het je echt gemakkelijk: Kom, garde of vork |
Recept Appelsap dressing met dragon
Porties | Bereidingstijd |
1 jampot | 5 minuten |
|
Appelsap dressing is een heerlijk frisse dressing voor allerlei salades, werkt goed met bietjes en koolrabi en brengt zelfs warme gerechten mooi op smaak.
|
- Zorg dat alle ingrediënten de zelfde temperatuur hebben, anders gaat de mosterd schiften met de appelsap.
- Doe de appelsap, mosterd, dragon, peper en zout in een kom en roer met een garde of vork goed door. Voeg de (neutrale) olie al roerend langzaam toe. Voeg als laatste nog de natuurazijn (of appelazijn) toe en breng verder op smaak met peper en zout.
- Bewaar de dressing in een oude (brandschone) jampot. Hij blijft wel een week goed in de koelkast.