Appelmoes
Mijn appelmoes is SUPERSIMPEL en heeft maar 1 ingrediënt: Appels. Toch staan er meer ingrediënten in de lijst. Dat komt omdat we ook de klokhuizen en schillen gebruiken voor een heerlijke appelcider.
Porties Prep Tijd
1liter 15minuten
Kook Tijd
15minuten
Porties Prep Tijd
1liter 15minuten
Kook Tijd
15minuten
Ingrediënten
Instructies
 1. Doe 50 mililiter water in een sauspan en de rest in een grote soeppan. Schil de appels en ontdoe ze van hun klokhuis. Doe de schillen en de klokhuizen in de soeppan en snijd de rest van appel in klein stukjes in de sauspan.
 2. Zet de pannen op het vuur en breng het water aan de kook.
 3. Appelmoes (kleinere pan) Zodra het beetje water kookt, zet je het vuur lager. Hij mag pruttelen en sputteren, maar als het vuur te hoog staat koekt het aan de bodem.

  Met de stamper, druk je het appel steeds tegen de bodem.

  Als het een grove compote is geworden, kun je overstappen van de stamper op roeren met een (pol)lepel. De stukjes zullen vanzelf kleiner worden en de compote veranderd in ca. 10 minuten in een gladde moes.
 4. Appelcider (grote pan) Voeg het kaneel, kruidnagel, citroensap en honing toe. Als het water kookt, zet je het direct laag en laat het tegen de kook aan (als een soort thee) 1 uur trekken.

  Zeef het door een fijne zeef. Als je zo veel mogelijk vezeltjes wil verwijderen, zou je hem vervolgens nog (een aantal keer) door een kaasdoek of koffiefilter kunnen zeven. Persoonlijk vind ik de vezels niet storend. Ze zitten ook in jus d’orange.
 5. Doe de moes en de cider (heet) over in brandschone potten. Laat ze in de pot afkoelen. Ze zijn ongeopend zeker een maand goed in de koelkast. Eenmaal open, snel opeten of drinken.