Mijn appelmoes is SUPERSIMPEL en heeft maar 1 ingrediënt: Appels. Toch staan er meer ingrediënten in de lijst. Dat komt omdat we ook de klokhuizen en schillen gebruiken voor een heerlijke appelcider.
De cider is een leuk bijproduct van appelmoes. Ik maak de appelcider 1 x per jaar, als ik weet dat ik de appels van mijn appelboom niet meer op kan en er dus appelmoes van maak. Zo houd het drankje ook iets speciaals.
Ik weet niet precies wat het appelsoort is, de boom stond er al voordat wij hier kwamen wonen, maar ze zijn heerlijk fris en lijken een beetje op Elstar appeltjes, qua smaak. Al houden ze de frisse smaak, naar mate ze langer liggen beginnen ze een beetje melig te worden en dan zijn ze perfect voor appelmoes.
Nederland is een echt appelland. Ons klimaat is perfect voor de groei van de appeltjes, we hebben zelfs een inheems wilde appelsoort in Nederland, maar deze groeit niet van oorsprong in mijn buurt. Appels zijn ook een belangrijk export product. Ruim 180 miljoen kilo wordt elk jaar geëxporteerd en een krappe 50 miljoen kilo in de vorm van appelmoes. Wij weten er blijkbaar wel raad mee!
Naast de lekkere fris zoete smaak van appels, zijn ze ook nog eens supergezond! Eet een appeltje uit de hand of maak gebruik van de veelzijdigheid van deze vrucht:
- Bind en -geleermiddel in rabarberjam en piccalilly
- Balans tegen bittere en aardse smaken in de mizuna schotel, rodekool schotel en bietensalade
- Aardappelvervanger gebakken met een beetje nootmuskaat, peper en zout
- Absolute ster in de appelbol van vroeger
En natuurlijk ook in dit recept van appelmoes en appelcider.
|
Recept Appelmoes

Porties | Prep Tijd |
1 liter | 15 minuten |
Kook Tijd |
15 minuten |
|
|
![]() |
Mijn appelmoes is SUPERSIMPEL en heeft maar 1 ingrediënt: Appels. Toch staan er meer ingrediënten in de lijst. Dat komt omdat we ook de klokhuizen en schillen gebruiken voor een heerlijke appelcider.
|
- Doe 50 mililiter water in een sauspan en de rest in een grote soeppan. Schil de appels en ontdoe ze van hun klokhuis. Doe de schillen en de klokhuizen in de soeppan en snijd de rest van appel in klein stukjes in de sauspan.
- Zet de pannen op het vuur en breng het water aan de kook.
- Appelmoes (kleinere pan) Zodra het beetje water kookt, zet je het vuur lager. Hij mag pruttelen en sputteren, maar als het vuur te hoog staat koekt het aan de bodem.
Met de stamper, druk je het appel steeds tegen de bodem.
Als het een grove compote is geworden, kun je overstappen van de stamper op roeren met een (pol)lepel. De stukjes zullen vanzelf kleiner worden en de compote veranderd in ca. 10 minuten in een gladde moes. - Appelcider (grote pan) Voeg het kaneel, kruidnagel, citroensap en honing toe. Als het water kookt, zet je het direct laag en laat het tegen de kook aan (als een soort thee) 1 uur trekken.
Zeef het door een fijne zeef. Als je zo veel mogelijk vezeltjes wil verwijderen, zou je hem vervolgens nog (een aantal keer) door een kaasdoek of koffiefilter kunnen zeven. Persoonlijk vind ik de vezels niet storend. Ze zitten ook in jus d'orange. - Doe de moes en de cider (heet) over in brandschone potten. Laat ze in de pot afkoelen. Ze zijn ongeopend zeker een maand goed in de koelkast. Eenmaal open, snel opeten of drinken.