Vandaag heb ik zin in een hartig broodbeleg. Wat ik in huis heb is allemaal zoet; jam, chocoladepasta, honing, etc. Voordat ik de man lief aan kijk om het welbekende merk te halen bij de supermarkt, bedenk ik me. Ik maak zelf wat en ga eerst op “jacht” naar ingrediënten!
Op verzoek van de tuinder ga ik op bezoek bij landgoed Vollenhoven in de Bilt. Hier gaan we vanaf mei de landgoedpakketten van ontvangen en ik ben zeker nieuwsgierig naar de tuin. Ik krijg een lekkere krop andijvie mee en een klein kropje boter sla. In mijn hoofd ontstaat al een groene massa en de herinnering aan mijn moeder’s andijvie stamppot. Mijn lievelingsgerecht als kind was andijvie stamppot met gebakken spekjes en een eitje. Mijn gedachten verplaatsen zich naar een andijvie spread. Een experiment maar dit moet lukken!
De basis voor deze andijvie spread is een beetje hetzelfde als een pesto; bladgroente, olie en noten, alleen dan lijkt het in niets meer op de andijvie stamppot van vroeger. Ik mis in ieder geval al het eitje. Als ik het eitje hard kook en ik doe wat minder noten, dan krijg ik wat van die ouderwetse comfort in mijn moderne sandwichspread. Gelukkig zit boerderijwinkel “de Hooijerij” op een steenworp afstand. Daar verblijft een hele roedel vrolijke kippen die enthousiast eitjes leggen voor alle klanten.
Ik wil er ook nog wat knoflook aan toevoegen. Mijn moeder zou het hier absoluut mee oneens zijn, maar het is mijn boterham en ik vind de knoflook goed passen bij de noten en de ei. Knoflook heb ik nog in huis van de knoflookkwekerij uit Leusden.
Voor een frisse tegenhanger en als smaakversterker gaat er ook nog een klein beetje citroensap bij. De spekjes laat ik echter achterwege. Je kunt natuurlijk een plakje ontbijtspek knapperig bakken en toevoegen aan de sandwich om er een echte “club sandwich” van te maken. Ik hou het bij een blaadje boter sla, tomaatje, augurkje en de heerlijke andijvie spread. Je moet er wat voor doen, maar dan heb je ook wat!
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken het je echt gemakkelijk: Snijplank, mes, blender en eiersnijder |
Recept Andijvie spread
Andijvie spread
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
De basis voor deze andijvie spread is een beetje hetzelfde als een pesto; bladgroen, olie en noten. De smaken van mijn lievelingsgerecht als kind, combineer ik met mijn favorieten van nu...Smullen!
Porties |
Bereidingstijd |
4 sandwiches |
2 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
4 sandwiches |
2 minuten |
| |
| |
Andijvie spread
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
De basis voor deze andijvie spread is een beetje hetzelfde als een pesto; bladgroen, olie en noten. De smaken van mijn lievelingsgerecht als kind, combineer ik met mijn favorieten van nu...Smullen!
Porties |
Bereidingstijd |
4 sandwiches |
2 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
4 sandwiches |
2 minuten |
| |
|
Ingrediënten
50 gram
Andijvie het soepele groene blad zonder nerf
Instructies
Pel de knoflook en snijd hem in vieren. Doe dit samen met de pistachenootjes in een pan en rooster de nootjes met knoflook 2 minuten.
In de tussentijd doe ik de olie en citroensap alvast in de blender en was de andijvie. Droog de andijvie in een slacentrifuge of met een theedoek.
De geroosterde nootjes en knoflook kunnen bij de olie in de blender en zet hem aan. Als alles een beetje grof gemalen is, kan ook de andijvie erbij. Dan zet je de blender weer aan tot het een gladde groene puree is geworden.
Kook de eitjes (7 à 8 minuten = hardgekookt) en laat ze afkoelen in koud water. Snijd de eitjes in kleine stukjes. Met een eiersnijder gaat dit heel simpel: 1 x horizontaal en 1 x verticaal doorsnijden.
Meng het ei, samen met de mosterd, door de groene massa en breng het verder op smaak met peper en zout.
De ANDIJVIE SANDWICHSPREAD Clubsandwich:
Rooster 3 boterhammen en besmeer ze met een dun laagje boter. Begin met 1 boterham en beleg deze met botersla, plakjes tomaat en augurk. Leg hierop boterham nummer 2. Beleg deze met de sandwichspread. Als je het lekker vind kun je er ook een uitgebakken plak ham of spek op leggen, maar ik houd hem vegetarisch. Leg hierop boterham nummer 3.
Als je de verleiding kunt weerstaan en de sandwichspread niet direct op een broodje wil smeren, dan doe je het geheel in een afsluitbare schone pot en bewaar het tot maximaal 5 dagen in de koelkast.