Aardperensoep

Aardperensoep en opstoken hottubVoor een vrijgezellen reünie ( met een stel gekke meiden die elkaar leerden kennen tijdens een vrijgezellen feest) maak ik het voorgerecht dan wel de borrelhapjes en stook de “hottub” warm. Het wordt aardperensoep, oude boerenkaas met saffraan uien, borrelbrood met bieten salsa, boerenkool chips en een lekker vuurtje…

Aardperensoep is mijn favoriete manier om aardperen te eten. Wil je een keer echt iets anders proberen, dan kun je er bijvoorbeeld ook gnocchi van maken. Het recept daarvoor vind je hier.

Als je aardperen kookt, zet het zetmeel zich om in suiker. Hij wordt daardoor dus iets zoeter. In aardperensoep kun je dit goed accentueren door er een ui en/of prei aan toe te voegen. Aardperensoep bind ik met de aardpeer zelf. Voor een zijdezacht effect voeg ik er tijdens het pureren nog een eetlepel koude boter aan toe. In de zomer heb ik tijm, rozemarijn, lavendel en oregano gedroogd. Dit gebruik ik met wat extra vierge olijfolie om de aardperensoep helemaal af te maken.

De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok (hoe je hem ook noemen wil) is een beetje een gek ding. Hij is gelukkig makkelijk om klaar te maken, schillen is zelfs niet eens echt nodig, wel even wassen voor gebruik. Omdat de schil na een paar dagen in de koelkast wat bruin is geworden, schil ik hem wel voor mijn aardperensoep. Dit heb ik overigens om dezelfde reden ook gedaan voor de gnocchi.

Wat kun je nog meer met de aardpeer?

  • Het is een perfecte aardappel vervanger in ovenschotels en gebakken, gekookt of gestoofd naast een stukje vlees. Ze hebben (afhankelijk van de grootte) ca. 10 a 15 minuten nodig om te koken.
  • Je kunt hem ook in plakjes gesneden roerbakken of wokken in een mix van groenten.
  • Rauw is hij ook lekker. Snijd hem met een kaasschaaf in plakjes of slierten en marineer met een knoflook-citroen dressing. Wat mij betreft de herfst en wintervariant van de zomerse komkommersalade.
  • Natuurlijk kun je er ook chips van maken! Volg hiervoor het recept voor aardappel chips, maar vervang je aardappel voor de aardpeer en haal 5 à 10 minuten van de baktijd af.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: blender, snijplank, mes

Recept Aardperensoep

Aardperensoep
Stemmen: 4
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Aardperensoep is mijn favoriete manier van het eten van aardperen. Natuurlijk kun je ze ook bakken, koken, stoven en zelfs rauw eten als salade, maar in deze soep komt hij goed tot z'n recht.
Porties Bereidingstijd
6 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Bereidingstijd
6 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Aardperensoep
Stemmen: 4
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Aardperensoep is mijn favoriete manier van het eten van aardperen. Natuurlijk kun je ze ook bakken, koken, stoven en zelfs rauw eten als salade, maar in deze soep komt hij goed tot z'n recht.
Porties Bereidingstijd
6 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Bereidingstijd
6 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
800 gram Aardperen
0,3 Prei of 1 kleine prei
1 eetlepel Roomboter
1 eetlepel Koolzaadolie
1 theelepel Tijm
0,5 theelepel Rozemarijn
0,25 theelepel Oregano
0,25 theelepel Lavendel (optioneel)
Peper en zout (naar smaak toevoegen)
Instructies
  1. Schil de aardperen dun en snijd ze in grove blokjes. Was de prei en snijd ze in dunne ringen.
  2. Fruit de prei zachtjes, 3 tot 5 minuten, in de olie. Doe de aardperen en alle kruiden erbij en bak ze even mee. Giet de bouillon erover.

    Breng het aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Als je hem iets te dik vind, kun je eventueel nog wat water of bouillon toevoegen. Als de soep helemaal glad is voeg je (tijdens het pureren!!) de roomboter toe. Blijf mixen tot de boter is opgelost.

    Je hebt nu een zijdezachte aardperensoep, klaar om te serveren!