Aalbessen zijn net als de appelbollen, ook zo’n herinnering aan vroeger. Naast onze boomgaard hadden we een aantal struiken met bessen, frambozen en bramen. Van de aalbessen maakten we sap of aalbessen gelei. Ik vermoed dat het sap werd als er per ongeluk teveel water bij ging, maar de smaak werd er zeker niet minder om!
Het mooie aan aalbessen is dat er van zichzelf al pectine in zit. Je hoeft dus geen suiker of gelei meer toe te voegen om ervoor te zorgen dat het opstijft (oftewel het wordt vanzelf dik). Verder voeg ik bosbessen toe 1:4 omdat deze bessen van zichzelf vooral zoet zijn en dat scheelt weer in de toegevoegde suikers, wat in dit geval honing is. Per 100 gram bessen voeg ik 0,5 eetlepel honing toe.
Simpel recept dus, met 3 ingrediënten: aalbessen, bosbessen en honing.
De aalbes bevat vrij veel vitaminen B1 en C, en verder ook veel ijzer, fosfor, kalium, voedingsvezel, koper en mangaan. Je hebt witte, roze en rode varianten, waarvan de rode het zoetst is. De rode bes is overigens nog steeds vrij zuur en kan best wel wat suiker gebruiken.
Hoe zit het met de toepassing? Dit doe ik ermee:
Köttbullar med vinbärsylt. Oftewel mijn kleine gehaktballen met aalbessen gelei. houd de gehaktkruiden neutraal. Ik gebruik peper, zout en nootmuskaat. In plaats van brood/paneermeel en ei meng ik door mijn gehakt een gekookte (afgekoelde) aardappel, maar je mag ook gewoon voor oud en vertrouwd gaan met paneermeel en ei.
Eendenbout met bessen gelei, peultjes en gebakken aardappeltjes.
Voeg citroensap, nog wat extra honing en groene thee toe tot je de gewenste dikte hebt voor sap en laat het afkoelen. Je hebt nu een heerlijk fris zomers drankje.
Met iets meer honing (doe dit vooral op basis van wat je zelf lekker vind) wordt het ook een gelei voor door de yoghurt, over de pannenkoek of over ijs. Door de gunstige werking van de aalbes op je spijsvertering is het natuurlijk een uitstekend ingrediënt voor desserts!
Kookgerei
Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken het je echt gemakkelijk: Pan, stamper (voor stamppotten) of vork en een zeef.
Recept Aalbessen gelei
Aalbessen gelei
Stemmen: 3
Score: 3
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Aalbessen zijn net als de appelbollen, ook zo'n herinnering aan vroeger. Naast onze boomgaard hadden we een aantal struiken met bessen, frambozen en bramen. Van de aalbessen maakten we sap of aalbessen gelei.
Porties
1pot
Kook Tijd
20minuten
Porties
1pot
Kook Tijd
20minuten
Aalbessen gelei
Stemmen: 3
Score: 3
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Aalbessen zijn net als de appelbollen, ook zo'n herinnering aan vroeger. Naast onze boomgaard hadden we een aantal struiken met bessen, frambozen en bramen. Van de aalbessen maakten we sap of aalbessen gelei.
Was de bessen en doe ze, samen met de honing in een pan. Zet het vuur op half hoog en plet de bessen voorzichtig in de pan met de stamper of een vork. Kijk uit voor opspattend bessensap. Lat het 20 minuten pruttelen en roer af en toe door, zodat het niet aan de bodem van de pan gaat aanbranden. Druk de Aalbessen gelei door een zeef. Dit pitjes blijven achter in de zeef, deze kun je weggooien. Bewaar de aalbessen gelei in de koelkast. Ze blijft 1 à 2 weken goed.