Pluk doolhof

Unieke, groene en sociale trekpleister

Stichting Biltsheerlijk en Reinaerde slaan de handen ineen op het terrein van kinderboerderij de Schaapskooi. Educatie komt samen met natuurbeleving, duurzaam en gezond voedsel en sociale inclusie in het Biltse plukdoolhof. Het plukdoolhof kan bezocht worden tijdens de openingstijden van de kinderboerderij.

Het plukdoolhof kan uitgroeien tot een nieuwe ‘magneet’ met positieve uitstraling op natuur, voeding en gezondheid in De Bilt. Het is een aanvulling op de faciliteiten van de kinderboerderij, een aanvulling voor de gemeente en een uniek project in Nederland.

Er zijn rijen van verschillende bomen en struiken met eetbare vruchten, bloemen en bladeren geplant. De oogst is behalve voor de bezoekers van het doolhof bestemd voor de kinderboerderij. Samen met de cliënten van de dagbesteding kan er bijvoorbeeld doolhof- sap en thee geschonken worden, maar ook gebak of salade gemaakt en gegeten worden.

De paden zijn twee meter vijftig breed. Het doolhof is vanzelfsprekend ook toegankelijk gemaakt voor mindervaliden door middel van een verstevigde grasmat in de paden, waardoor een berijdbaar pad van een meter breed ontstaat. Tot slot is bij het ontwerp rekening gehouden met de veiligheid van bezoekers. Het doolhof is overzichtelijk en goed controleerbaar vanaf de gebouwen van de kinderboerderij. Zo kan iedereen meegenieten.

Doolhofspel

Samen spelen en leren over voedsel

Het plukdoolhof spel wordt op een speelse manier helemaal geïntegreerd in het doolhof. Iedereen jong & oud kan zelfstandig in het plukdoolhof leren door het spel te spelen. Wanneer je 10 vragen correct beantwoord, brengen de antwoorden je dichterbij het midden van het doolhof. Het juiste antwoord geeft aan wat de juiste looprichting is, om bij het centrum te komen. Er is voor elk seizoen een nieuwe vragenlijst. De vragenlijsten liggen klaar voor gebruik in het theehuis én je kunt het spel online spelen.

Het pluk doolhofspel is een veelzijdig, maar onbegeleid spel met allerlei mogelijke spelvarianten, bijv:

  • Sportief Wie is het snelste in het midden?
  • Slim Wie heeft de meeste antwoorden goed?
  • Teambuilding In groepjes samen werken om het midden te bereiken.

Het pluk doolhofspel kan door alle bezoekers jong & oud gespeeld worden. Als u het spel niet kunt vinden in het theehuisje, vraag dan naar het spel bij een medewerker van Kinderboerderij de Schaapskooi en zij zullen u verder helpen.

 

SPEEL HET DOOLHOF SPEL

De kracht van samen

Het plukdool is een kracht van samen. Er zijn veel organisaties in (en buiten) gemeente De Bilt die het plukdoolhof een warm hart toedragen. Zonder hen was het ons niet gelukt! Om te beginnen de vrienden van de Schaapskooi, een geweldig gemotiveerd gebiedsteam van gemeente De Bilt, Stichting van Ewijck van Oostbroek en De Bilt Fonds, familie, vrienden, vrijwilligers en betrokkenen. Zij hebben met ons samengewerkt, ons financieel gesteund en/of ons met raad en daad bijgestaan. Wij zijn hen allen dankbaar!
BILTSHEERLIJK IN ACTIE

Volg onze initiatieven, projecten en activiteiten via de website en social media.

ONS DOEL

Lokaal willen wij de beschikbaarheid vergroten van gezond en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel, voor iedereen, in álle lagen van de bevolking, met activiteiten die hiermee te maken hebben en dit stimuleren.

WORD VRIJWILLIGER

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Kom ons team versterken!
Kijk snel bij onze vacatures.