Bladmosterd met tonijn

Bladmosterd met tonijn

Een klassieker in moestuinen en eigenlijk ook best een mooie groente. Het heeft een ietwat scherpe smaak (beetje mierikswortel en tuinkers) en is lekker met vis. Ik kies dan ook voor bladmosterd met tonijn.

Het is een makkelijke groente om mee te werken. Je behandeld hem een beetje als spinazie. Dit betekent dat je de bladmosterd op het laatste moment mee bakt. Hij slinkt iets en wordt zwart en slap als je hem te lang verwarmd. Bladmosterd met tonijn zou ook een mooie salade kunnen zijn. Dan zou ik gaan voor een variant op de salade niçoise. Voor 4 personen heb je hiervoor het volgende nodig:

  • 100 à 150 gram bladmosterd
  • 1 kropje bindsla of een gemengde salade (bijvoorbeeld rucola, eikenblad sla en boter sla),
  • 150 gram geblancheerde sugersnaps (deze zijn wat zoeter dan snijbonen en dat is lekkerder bij de pittige bladmosterd)
  • 1 rode ui in halve ringen gesneden
  • 4 eetlepels zwarte olijven
  • 4 tomaten in kwarten gesneden
  • 4 eieren hard gekookt, afgekoeld en in kwarten gesneden
  • 4 augurken in plakjes gesneden
  • 3 ansjovis filets per persoon (optioneel)
  • 150 tot 250 gram tonijn. Aan beide platte zijden kort gebakken, met peper en zout bestrooien, af laten koelen en in blokjes snijden
  • Dressing van 2 eetlepels appelazijn, 6 eetlepels olie, 1 flinke theelepel mosterd en peper & zout naar smaak

Voor ik er erg in had om een foto te maken van de bladmosterd met tonijn, hadden we alles alweer op… Volgende keer beter!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: pan, snijplank en mes

Recept

Bladmosterd met tonijn
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een klassieker in moestuinen en eigenlijk ook best een mooie groente. Het heeft een ietwat scherpe smaak (beetje mierikswortel en tuinkers) en is lekker met vis. Ik kies dan ook voor bladmosterd met tonijn.
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Bladmosterd met tonijn
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een klassieker in moestuinen en eigenlijk ook best een mooie groente. Het heeft een ietwat scherpe smaak (beetje mierikswortel en tuinkers) en is lekker met vis. Ik kies dan ook voor bladmosterd met tonijn.
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
150 gram Bladmosterd
1 teen Knoflook
2 Sjalot
1 centimeter Gember geraspt
2 eetlepel Koolzaadolie
100 milliliter Water
1 eetlepel Balsamico
Porties: personen
Instructies
  1. Begin met de "side salade" (een simpele tomatensalade). Zo kunnen de smaken er alvast goed in trekken. Snijd 2 tomaten in vieren. Snijd elk kwart weer in drieën. Voeg er 1 eetlepel balsamico azijn, met ½ theelepel oosterse kruidenmix, peper en zout bij en roer door.
  2. Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes van ca. 0,5 bij 0,5 centimeter. Zet een koekenpan op en giet het water erin, doe de pastinaak in de pan en breng het aan de kook. Zet het vuur zacht.

    Snijd de sjalotjes fijn en doe ze in de pan. Rasp de gember erbij en pers de knoflook ook boven de pan uit. Kook het samen tot het water zo goed als verdampt is. Voeg nu de olie toe en roer zo nu en dan om, zodat het niet aan de bodem blijft plakken.
  3. Wrijf de tonijn in met 1 theelepel oosterse kruidenmix (dry rub).

    Zet voor de tonijn een lege pan op hoog vuur. Doe 1 eetlepel olie in de pan en leg de moten tonijn in de pan.

    Schroei de tonijn aan beide kanten goed dicht (2 à 3 minuten aan beide zijden). Zet het vuur uit en laat de tonijn rusten. Het midden is net warm, maar nog aardig rauw.
  4. Was de bladmosterd in een vergiet. Voeg het bladmosterd toe aan de gesmoorde pastinaak en laat het geheel nog ca. 2 minuten op zacht vuur staan en roer goed door tot het geheel verwarmd is.