Activiteiten

Meedoen met Biltsheerlijk

Meld je eigen activiteit bij ons aan of geef je op om te helpen bij een van onze lopende activiteiten

Lopende activiteiten

Drie fietsroutes door alle zes kernen van gemeente De Bilt. Je fietst langs voedselproducenten (boeren, tuinders en ambacht) die werk maken van duurzaamheid en hun producten ter plekke te koop aanbieden. Waar mogelijk komt langs elke fietsroute een bijenlint.

Dit is een samenwerking tussen Boerderij De Bonte Parels, Stichting Biltsheerlijk, lokale imkers en gemeente De Bilt.

Waar staan we nu ...

Voortgang van het project: Fiets en Food
80%

We beginnen het Biltsheerlijk fiets seizoen op 2 juni met een mooi fiets evenement. De start is bij Boerderij De Bonte Parels. De routes zijn vanaf 2 juni 2018 verkrijgbaar, om er het hele jaar van te genieten.

Biltsheerlijk wil op een laagdrempelige manier educatie over gezonde en milieuvriendelijk geproduceerde voeding beschikbaar maken. Samen met Zorgorganisatie Reinaerde leggen we in Bilthoven een fruittuin aan waar ‘educatie’ en ‘verbinding’ centraal zullen staan.

Dit is een samenwerking tussen Biltsheerlijk en zorgorganisatie Reinaerde

Waar staan we nu ...

Voortgang van het project: Biltse Fruittuin
35%

Een voedselbeleving die inspireert en aanzet tot verandering. Een voedselbos heeft eetbare vruchten, noten, knollen en bladeren. Het is voedselproductie op basis van permacultuur in een (nagemaakt) bos, met boomlaag, struiklaag en kruidlaag.

Het Voedselbos is een initiatief van Stichting Biltsheerlijk.

Waar staan we nu ...

Voortgang van het project: Biltsheerlijk Voedselbos
33%

Op de Dorpsstraat in de Bilt is lang een markt geweest. Veel bewoners herinneren zich dat nog. Samen met Vereniging het Oude Dorp brengen we de dorpsmarkt terug naar De Bilt voor lokale en duurzaam geproduceerde goederen. Dit is een samenwerking tussen Biltsheerlijk, Vereniging het Oude Dorp, lokale ondernemers en inwoners van gemeente De Bilt.

Waar staan we nu ...

100%

Doel bereikt: Dorpsmarkt De Bilt is een feit. Volg de ontwikkelingen op Facebook

Activiteiten april 2018

6/04 Dorpsmarkt De Bilt

Met deze markt wordt het groeiseizoen aangekondigd!

De eerste producten van lokale bodem zijn te te koop, verder kun je zaadbommen maken en is er ook veel gezelligheid met muziek, een patatje van Dapp of een lekker ijsje. Ondanks de koude wind kwamen veel mensen een kijkje nemen bij dit evenement.

De volgende dorpsmarkt is op 1 juni, kom op de fiets!

Activiteiten februari 2018

19/02 Van Boer naar Restaurantbord

In het 1e voedselcafé bleek dat er méér te wensen valt voor ons lokale voedselsysteem, daarvoor zijn verschillende projecten opgestart in deze bijeenkomst. In het voedselcafé van 2018 brengen we Biltse Horeca en Biltse voedselproducenten bij elkaar om samen te bedenken hoe we ‘lokaal eten’ op de kaart kunnen zetten.

Het officiële verslag kun je hier downloaden, maar ook Hans lebbe maakte dit jaar weer een prachtig beeldverslag, waarvoor dank!

Activiteiten januari 2018

24/01 Interview Erik de Vries

Bijna een jaar geleden was ons 1e voedselcafé. Daaraan vooraf gingen interviews met lokale voedselproducenten. Zij inspireerden ons om méér te wensen voor ons lokale voedselsysteem. In 2018 houden we opnieuw een voedselcafé. Dit jaar laten we ons inspireren door lokale Horeca en maken samen met de Biltsche Courant de serie “Lokaal voedsel verdient een verhaal”. Dit zijn de voorlopers uit onze regio voor een duurzaam geproduceerde en lokale menukaart.

Erik de Vries: “Het virus begon eigenlijk bij Martijn toen hij hoorde over het kweken van oesterzwammen op koffiedik. Alleen al in de stad Utrecht wordt elk jaar tien miljoen kilo koffiedik weggegooid; dat levert een gigantische afvalberg op. Wij willen een deel van dit probleem oplossen door koffiedik een tweede leven te geven.”

17/01 Interview Joyce & Victor

Bijna een jaar geleden was ons 1e voedselcafé. Daaraan vooraf gingen interviews met lokale voedselproducenten. Zij inspireerden ons om méér te wensen voor ons lokale voedselsysteem. In 2018 houden we opnieuw een voedselcafé. Dit jaar laten we ons inspireren door lokale Horeca en maken samen met de Biltsche Courant de serie “Lokaal voedsel verdient een verhaal”. Dit zijn de voorlopers uit onze regio voor een duurzaam geproduceerde en lokale menukaart.

Victor van Restaurant Héron in Utrecht vertelt:“de band met producenten is voor ons van levensbelang. Zij beïnvloeden wat wij maken en wij beïnvloeden wat zij telen. Hart voor lekker eten heeft ons aangezet om onze ingrediënten zelf lokaal in te kopen; kwaliteit, smaak en liefde voor het product begint bij hen.”

10/01 Interview ‘Meneer Vink’

Bijna een jaar geleden was ons 1e voedselcafé. Daaraan vooraf gingen interviews met lokale voedselproducenten. Zij inspireerden ons om méér te wensen voor ons lokale voedselsysteem. In 2018 houden we opnieuw een voedselcafé. Dit jaar laten we ons inspireren door lokale Horeca en maken samen met de Biltsche Courant de serie “Lokaal voedsel verdient een verhaal”. Dit zijn de voorlopers uit onze regio voor een duurzaam geproduceerde en lokale menukaart.

Theo Agterberg vertelt: “Uit eten is gezelligheid en persoonlijke aandacht. Gerechten van lokale ingrediënten passen hierbij; het wordt er persoonlijker van en er ontstaat vanzelf een ontwapenend verhaal bij. Mijn klanten waarderen de ossenhaas van boer Dirk.” (van boerderij Nieuw Bureveld in De Bilt (red.)).

Activiteiten 2017

2017 in beeld

29/09

maart 2017

15/12

13/09

19/01

25/11

11/05

16/01

Activiteiten 2016

In zes inspirerende interviews vertellen duurzame lokale voedselproducenten hún verhaal aan de stichting i.o Biltsheerlijk. Zij maken duidelijk dat een milieuvriendelijker voedselsysteem heel goed mogelijk is. Vooral hun passie voor het product en het productieproces is zeer inspirerend! De interviews zijn gepubliceerd in de Biltsche Courant.

Bron: Biltsche Courant

Johan Buijs

'n Groene Kans

Martine Wismeijer

Arnoud v/d Heuvel

Luuk Schouten

Miklós Kroeze

Betrokken bij Biltsheerlijk

Blijf op de hoogte

Doe met ons mee